Pojat Pyynikin kentän katsomossa. Ylärivissä: Amir Jafari, Qamar Shirea ja Shakew Omar. Alarivissä: Noor Shirea ja Shazir Omar.

Ilves oli viime kaudella mukana Palloliiton rahoittamassa Kotoutumisen edistäminen seuratoiminnassa (KES) -hankkeessa. Hankkeella pyrittiin edesauttamaan maahanmuuttajien kotoutumisprosessia jalkapallon ja seuratoiminnan avulla. Hanketta koordinoi Ilveksen puolelta hankekoordinaattori Ilja Värtinen.

Kalevan D-pojat

Ilves-Futis Liigassa Kalevan D-poikien joukkueessa pelasi menneenä kesänä viisi maahanmuuttajataustaista nuorta. Joukkueen valmentaja Kim Kivinen kertoo, että hän on ollut seitsemän vuotta joukkueen mukana koutsina sekä jojona, ja tänä aika maahanmuuttajataustaisia pelaajia on Kalevan poikien joukkueessa ollut aina. Mutta menneenä kesänä poikia tuli hankkeen myötä entistä enemmän mukaan vastaanottokeskuksesta.

Kalevan D-pojat voittivat oman sarjansa tämän kauden Futis-Liigassa ja saivat näin ollen kultaiset mitalit kauden päätteeksi. Kauden lopulla D-pojat järjestivät perinteisen lapset vastaan vanhemmat -pelin, jossa joukkueen hyvä yhteishenki ja yhteenkuuluvuus näkyi. Hankekoordinaattori Värtinen kertoi, että ”vanhempia oli ilo nähdä mukana pelissä ja kentän laidalla. Tuntui, että koko perhe on todellinen osa yhteisöä.”

D-pojissa pelaavat Amir JafariShazir OmarNoor Shirea ja Shakew Omar olivat haastateltavina tätä juttua varten. Pojilta tiedusteltiin muun muassa, kuinka he ovat päässeet joukkueeseen ja lajiin mukaan ja ovatko he onnistuneet saamaan kavereita joukkuetoiminnan avulla.

Noorin veli, Qamar ei päässyt haastateltavaksi, mutta hän löytyy poikien joukosta ensimmäisestä kuvasta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

LvV.JPG

Joukkue järjesti perinteisen lapset vastaan vanhemmat -pelin Litukan kentällä syyskuussa. Kuvassa Amir Jafari (numero 19) ja vastustajaa hassuttelemassa Noor Shirea (numero 6).

Kuinkas Kalevan D-poikien pelit ovat menneet?

”Aika hyvin. Voitettiin aika monta peliä kauden aikana ja hävittiin vaan kolme peliä”, Shazir sanoo.

Mistä olette tykänneet eniten toiminnassa?

”No peleistä! Ja sitten treeneistä myös”, Noor vastaa nopeasti. Muut pojat nyökyttelevät hyväksyvästi vieressä.

Mitä kaikkea olette oppineet jalkapalloharrastuksen parissa?

”Mä oon ainakin oppinut sen, että en ikinä sano, että en pysty johonkin. Ei pidä luovuttaa, sen olen oppinut”, Shazir kertoo. Kysyttäessä mitä mieltä muut ovat, pojat vastaavat hymyillen ”joo sama!”.

Kuinka monta vuotta olette pelannut futista?

”Viisi vuotta, pelattiin ennen eri Ilveksessä, Jämsänkosken Ilveksessä”, vastaavat Omarin veljekset Shakew ja Shazir.

”Mulla sama, mutta alkuun en harrastanut joukkueessa. Harjoittelin ennen yksin tai mun pikkuveljen (Qamar) kanssa”, Noor sanoo.

”Mä oon harrastanut seitsemän vuotta”, sanoo pisimpään lajin parissa ollut Amir.

Oletteko olleet muuten Ilveksen toiminnassa mukana kuin Kalevan D-pojissa?

”Talvitoiminnassa ollaan oltu”, kertovat Amir ja Noor.

”Ja mun pikkuveli on ollut siellä myös”, Noor jatkaa.

Olette nyt talvella myös mukana talvitoiminnan parissa, millä mielellä rupeatte harrastamaan talvellakin?

”Se on jännittävää. Mä en ole ollut talvitoiminnassa ennen mukana, niin ne se on uusi juttu”, Shakew sanoo.

Mitä luulette millä tavoin talviharjoittelu eroaa kesällä treenaamisesta?

”Silloin on kylmä! Ja pitää pukea talvivaatteet. Ja sisätiloissa pelataan, niin on erilaista”, Shazir kertoo poikien puolesta.

Mitä olette tykänneet Ilveksen toiminnasta, ovatko asiat sujuneet hyvin?

”Kaikki on mennyt kyllä hyvin, ei ole mitään pahaa sanottavaa”, Noor vastaa.

Jos joku maahanmuuttajataustainen poika tai tyttö haluaisi tulla mukaan pelaamaan jalkapalloa, niin mitä sanoisitte hänelle?

”Että saa kultamitalin, se oli ainakin mun ensimmäinen! Pitää harjoitella kovaa ja pitää muistaa tulla treeneihin”, Shakew sanoo leveää hymyä vilkauttaen.

Oletteko saaneet kavereita joukkueen parista?

”Joo, kyllä ollaan! Ollaan koko joukkue hyviä kavereita”, Shazir sanoo.

Ja haluaisitteko jatkaa lajin parissa myös tulevaisuudessa?

”Kyllä halutaan!”, pojat vannovat lähes yhteen ääneen.

Yhteistyötä

Ilves, Tampereen kaupunki ja vastaanottokeskus jatkavat yhteistyötä maahanmuuttajataustaisten nuorten kotouttamiseksi myös tulevaisuudessa. Viime lukuvuodesta lähtien Ilves jalkapallo alkoi tehdä yhteistyötä Tapparan harrastekoordinaattori Juho Tukian kanssa, joka toimii harrastamisen tukihenkilönä.

Harrastamisen tukihenkilö toimii tiiviissä yhteistyössä koulujen kanssa, jotta lapset ja nuoret onnistutaan tavoittamaan. Tavoitteena tässä tukihenkilön toimintamallissa on tarjota konkreettista tukea lapselle, jotta sopiva ja mukava harrastus löytyy. Tukihenkilö auttaa nuorta muun muassa toimintaan ilmoittautumisessa, varusteasioissa sekä muissa käytännön asioissa, jotta harrastaminen pääsee kunnolla alkuun.

Tukia kertoo, että yhteistyö oli tuloksellista, sillä moni lapsi ja nuori saatiin kiinnitettyä mukaan laadukkaaseen jalkapallotoimintaan. Yhteistyö jatkuu myös meneillään olevalla lukukaudella ja sitä on tarkoitus kasvattaa ja kehittää entisestään.

Linkit

Tampereen kaupungin lupa liikkua ja harrastaa -sivuilta löytyy lisäätietoa maahanmuuttajataustaisten nuorten kotouttamisesta: https://www.tampere.fi/varhaiskasvatus-ja-koulutus/esiopetus-ja-perusopetus/lupa-liikkua-ja-harrastaa/lupa-kehittaa.html.

Palloliitto julkaisi muutama viikko takaperin Ilveksen seuratarinan Kotoutumisen edistäminen seuratoiminnassa -hankkeesta. Juttu on luettavissa täällä: https://www.palloliitto.fi/jalkapallouutiset/jalkapallo-kotouttaa-ilves-sitouttanut-toimintaansa-lisaa-maahanmuuttajanuoria.

IMG_3763.JPG

Shazir Omar vauhdissa pallon kanssa talvitoiminnan starttipäivänä Messukylän kentällä. Kuva: Juha Soukka.