Erotumarivastaava Olli Niemelä Etelän uudeksi aluevalmentajaksi

Kaksi vuotta Ilveksen erotuomarivastaavana menestyksekkäästi toiminut Olli “Opa” Niemelä on valittu myös eteläisen alueen aluevalmentajaksi. Molemmissa rooleissa Opa lupaa rehtiä ja jämäkkää toimintaa.

Onneksi olkoon Opa nimityksen johdosta, etelän alue taitaa sinulle ollakin hyvin tuttu?

“Kyllä joo, viisi-kuusi vuotta takaperin aloitettiin oman pojan kanssa Viinikan F5-pojissa eli nyt tavallaan sulkeutuu ympyrä sen suhteen.”

Alueeseen kuuluu siis Hervanta, Pirkkala, Viinikka ja Vuores. Mitäs työlistalla on nyt ensimmäisenä?

“Jonkin verran on yhdyshenkilöitä jäämässä pois, joiden tilalle täytyy nyt löytää oikeanlaiset ihmiset tilalle. Pienellä organisaation uudistuksella lähdetään siis liikkeelle. Kunhan homma lähtee kunnolla liikkeelle, niin sittenhän sitä näkee mitä tarvitsee tehdä. Mitään isompia ongelmia ei alueella kuitenkaan ole.”

Mitä kaikkea aluevalmentajan toimenkuvaan oikein kuuluu?

“Talvitoiminta on juuri pyörähtänyt käyntiin, sen organisointi kuuluu tähän rooliin. Keväällä on puolestaan tärkeää olla tukena uusien ja aloittavien ikäluokkien kasaamisessa. Joukkueiden ja valmentajien tukena oleminen totta kai yhtenä isona toimenkuvana koko ajan. Huolehtia siitä, että oma alue voi kaikin puolin hyvin.”

Miten aiot tavoittaa alueeltasi niitä perheitä, jotka eivät vielä kauheasti tiedä Ilveksen tarjonnasta?

“Puskaradio ja viidakkorumpu ovat ne parhaat markkinointikanavat. Kyllähän me seurana todella hyvin jaamme tietoa omilla kotisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa, mutta parhaiten ehkä suositukset kulkevat suusta suuhun työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa.”

Olet nyt kaksi vuottanut vetänyt Ilveksen pelinohjaajakoulutusta, jossa varsinkin vanhempia junioripelaajia koulutetaan ohjaamaan ja tuomaroimaan nuorempien pelejä. Toiminta on ilmeisesti lähtenyt hyvin liikkeelle?

“Vaikka meillä harrastajamäärät ja sitä kautta pelien määrät nousivat edellisvuodesta, niin todella minimaalisen vähän oli otteluita jäämässä vaille tuomaria tai pelinohjaajaa. Meillä on todella hyviä junioreita ja noin 80 % Futis-Liigan junioriedustuksen peli-illoista sekä turnauksista saadaan vihellettyä meidän omien pelinohjaajien puolesta. Pieni osa jää siis erotuomarikerhon hoidettavaksi.”

Ilmeisesti ajankäyttöön on luvassa helpotusta pelaajien kouluttamisen suhteen?

“Olen viimeiset kaksi vuotta toiminut erotuomarivastaavana oman työn ohella, joten nyt palkattuna henkilönä itselle vapautuu paljon enemmän resursseja rakentaa, suunnitella ja viedä pelinohjaajakoulutusta eteenpäin.”

Suurin osa pelinohjaajista on seuran omia aktiivijunioreita, mutta muitakin otetaan mielellään vastaan?

“Ilman muuta, yhteyttä vaan allekirjoittaneeseen mikäli toiminta kiinnostaa! Vielä paremmin meidän tarvitsee saada kiinni varsinkin Futis-Liigan vanhimmat ikäluokat, joilta meinaa kasvamisen myötä lähteä joukkueet alta. Ilveksessä kun on kilpapelaajan ja harrastepelaajan polut sekä valmentajapolku, niin samalla tavoin meillä on myös pelinohjaaja/tuomaripolku. Tapoja jatkaa lajin parissa on useita.”

Pelinohjaajapolku kuulostaa mielenkiintoiselta, kerrohan lisää!

“Jos miettii meidän pelinohjaajakoulutustamme tarkemmin, niin matalan kynnysten ohjaaminen on tavallaan kuin ala-asteen läpikäymistä ja yläasteena toimii Futis-Liigan kilpasarjojen peli-illat. Sen jälkeen on mahdollista päästä lukioon, joka tässä tapauksessa olisi pääsy erotuomarikerhoon ja sitä kautta haastavampiin peleihin. Sieltä lahjakkaammat pääsevät yliopistoon eli Palloliiton alaisia otteluita tuomitsemaan.”

Eli kansalliselle, miksei jopa kansainvälisellekin, tasolle pääsee Ilveksestä erotuomarinakin?

“Olen aivan varma, että lähitulevaisuudessa nähdään esimerkiksi Veikkausliigassa tuomari, joka on alkuoppinsa saanut meidän pelinohjaajakoulutuksessamme.”

Yhteystiedot:

Olli Niemelä
045 324 8391