Ilveksellä on tarjota pelaaja- ja valmentajapolun lisäksi myös tuomaripolku, näin jokainen pystyy jatkamaan seurassa sekä lajin parissa oman peliuran jälkeenkin. Ilveksen suositut pelinohjaajakoulutukset tuottavat joka kausi kymmenittäin tuomaroinnista kiinnostuneita pelinohjaajia, joista osa siirtyy tuomaroimaan erotuomarikerhoon.

Luimme alkuviikosta erotuomarivastaava Olli Niemelän haastattelun, jossa hän painotti Futis-Liigasta ulos kasvavien pelaajien houkuttelemista pelinohjaajiksi. Tästä hyvänä esimerkkinä on Rasmus Lahtinen, jolle tulee nyt vuosi täyteen tuomarointia.

Futis-liigajoukkueeni valmentaja kannusti osallistumaan meitä pelaajia seuran pelinohjaajakoulutukseen. Ajattelin että tässähän voisi olla hyvä kesätyö itselle. Isäni on aikaisemmin toiminut tuomarina, niin oli vähän sitä kautta taustaakin. Nyt kun avautui helppo mahdollisuus lähteä koulutukseen, niin päätin käyttää tilanteen hyväkseni.

Sitten kun sai muutamat pelinohjaaja tapahtumat hoidettua, niin se alkoi tuntua ihan mukavalta ja siitä sai rahaakin palkaksi. Sitä alkoi tekemään mieli tehdä enemmänkin.”

Muuttuiko oma näkemyksesi pelistä ja tuomareista omien kokemusten kautta? Kuinka paljon jää itseäsi tuomarina harmittamaan omat virheet?

Kyllähän sitä peliä katsoo ihan eri silmillä nykyään. Itse pelatessakin ymmärtää tuomarin näkemystä, vaikka ne tilanteet tapahtuisikin omaa joukkuetta vastaan.

Sivurajat ja vaparit menee ihan väkisinkin joskus väärinpäin, kyllähän ne harmittaa vähän itseä pelin jälkeenkin. Enemmän harmittaa joku ratkaiseva tilanne, mistä tulee sitten se pelin ainoa maali. Kyllä ne tilanteet eniten jää mietityttämään. Tilanteen merkitys vaikuttaa tietysti erittäin paljon.

Olet mukavassa uraputkessa tuomaroinnin suhteen, kiinnostaako katsoa ihan loppuun saakka kuinka korkealle rahkeet riittävät?

No vähän pidemmälle haluan kyllä päästä, mutta en usko tätä ammatikseni tekevän. Mutta hyvän kesätyön tästä saa ja haluan kyllä nousta tasoja korkeammalle kuin nyt. Tärkeää on olla myös jalkapallon parissa.

Miten paljon olet joutunut kuulemaan kritiikkiä otteluissa?

Siis kyllähän huutoja tulee, mutta mitään törkeyksiä ei ole kyllä onneksi tullut. Kyllä sen osaa ottaa sitten siten, että ne menee toisesta korvasta sisään ja toisesta samantien ulos..

Kun käyt itse katsomassa vaikka Ilveksen Veikkausliigan ottelua, niin ilmeisesti seuraat myös tuomareiden toimintaa pelin aikana?

No paljon enemmän kuin aiemmin. Nyt tulee seurattua varsinkin avustajien toimintaa ja miten tuomaristo kommunikoi pelaajien kanssa. Ne on ollut hyviä videoita Veikkausliigan otteluista, missä on ollut tuomareita mikitettyinä. Niistä näkee ja kuulee hyvin sen kanssakäymisen.

Olet vuoden verran toiminut pelinohjaajana sekä tuomarina. Voit varmaan suositella tätä muillekin?

Joo, ilman muuta! Saa toimia jalkapallon parissa ja tästä saa mukavan ja rennon kesätyön. Eikä tarvitse herätä aamukuudelta mihinkään kaupan kassalle, niin ilman muuta kannattaa lähteä mukaan.

image