Ilves jalkapallon kesäkuun 2023 Kuukauden vapaaehtoinen on sekä Ilves Futis-Liigassa että junioriedustuksessa hommia paiskiva Heini Saarimäki!

Heiniltä taitaa kausikortit edustusjoukkueiden kotiotteluihin jo löytyäkin omasta takaa, mutta keksitään aktiivisille seuratoimijalle jotakin.

Kesäkuun Kuukauden vapaaehtoinen antoi haastattelun hieman ennen juhannuskiireitä. Selvisi ainakin sen verran, että Heini tutkii ihmismieltä, on varsin innokas opiskelija sekä espoolaisen FC Hongan kasvatti!

 

Kerro kuka olet ja mitä teet? Niin vapaaehtoistoimijana Ilveksessä kuin “oikeassa” elämässä?

“Olen Heini Saarimäki ja valmennan Futis-Liigassa Keskikaupungin 2018-syntyneiden F5-poikien joukkueessa ja junioriedustuksessa 2015-syntyneiden P8-joukkueessa. Päivisin toimin tutkijana yliopistolla: tutkin ihmismieltä, opetan ja ohjaan opiskelijoita psykologian oppiaineessa.”

Toimit tosiaan sekä Futis-Liigassa että Ilveksen junioriedustuksen puolella. Kuinka ja milloin päädyit mukaan toimintaan?

“Vanhempi poika aloitti futiksen himpun alle 6-vuotiaana Keskikaupungin joukkueessa Tahmelan kentällä kesällä 2021. Olimme muuttaneet Tampereelle korona-aikana, ja en tuolloin itse vielä tuntenut Tampereelta juuri ketään. Pojan joukkueeseen löytyi kesäksi mahtava ja innostava valmentajaporukka, itse tykkäsin seurata treenejä kentän laidalta ja tutustua samalla naapuruston muihin vanhempiin. Toimin ekan kesän ahkerasti peli-illoissa pelinohjaajana ja auttelin valmennuksessa satunnaisesti.

Poikien joukkueessa oli hieno yhteishenki ja varasimme pojille talveksi viikoittaisen futsal-vuoron. Liityin talvella osaksi valmennustiimiä ja tykkäsin treeneissä opettaa pojille erityisesti pallonkäsittelytaitoja. Pojat oppivat nopeasti, innostuin valmentamisesta ja pohdin paljon harjoitteiden suunnittelua.

Kesän koittaessa joukkueelle tarvittiin lisää valmentajia, joten lähdin virallisesti  mukaan porukkaan. Kävin Futis-Liigan valmentajakurssin ja heti perään seuran järjestämän Palloliiton Futisvalmentajan startti -koulutuksen. Sieltä opin harjoitusten suunnittelua ja organisointia ja suunnittelin silloiselle 7-vuotiaiden joukkueelle treenit kesän ajan. Kun myös 7-vuotiaiden kesätaitokouluun tarvittiin valmentajia, lähdin myös sinne oppimaan uutta. Syksyllä vanhempi poika halusi hakea junioriedustukseen, ja minun oli kesätaitokoulun jälkeen helppo siirtyä ensin mukaan vetämään avoimia harjoituksia ja sitten mukaan niiden jälkeen perustetun 8-vuotiaiden junioriedustusjoukkueen valmennustiimiin.

Kävin tänä keväänä Palloliiton seuraavan vaiheen eli 5-11-vuotiaiden valmentamiseen keskittyvän ikävaihekoulutuksen. Se sattuikin juuri sopivasti, koska nuorempi poikani aloitti myös nyt 5-vuotiaana Futis-Liigassa. 5-vuotiaani pyysi minua heidänkin joukkueeseensa valmentamaan, joten otin mielelläni kutsun vastaan – vaikka hän ei ihan etukäteen tainnut ymmärtää, että hänen lisäkseen äidillä on treeneissä 15 muutakin valmennettavaa. Joukkueen toiminta on lähtenyt hienosti käyntiin. Valmennamme joukkuetta yhdessä Mattssonin Katrin kanssa ja myös muista vanhemmista on löytynyt joukkueenjohtajan lisäksi paljon aktiivisia valmentajia, huoltajia ja pelinohjaajia treeneihin ja peleihin.”

Mitä vapaaehtoisuus merkitsee sinulle?

“Varmaan aika luonnollista olemisen tapaa. Oma isäni oli aktiivisesti mukana kaikkien meidän lasten jalkapallo- ja jääkiekkoharrastuksissa valmentajana ja joukkueenjohtajana varmaan yhteensä ainakin 30 vuoden ajan ja äiti toimi joukkueissa huoltajana, joten sain kotoa aktiivisen mallin. On kiva päästä itse antamaan vuorostaan, koska futis on antanut itselle niin paljon. Olen ollut erilaisissa vapaaehtoistehtävissä koko aikuiselämän – yhdistystoiminnassa, suunnistuksen parissa, pelastuskoiratoiminnassa.

Tykkään tehdä asioita porukalla. Vapaaehtoistoiminnassa on parasta, että erilaiset ihmiset voivat käyttää omia vahvuuksiaan yhteisen hyvän edistämiseksi. Erilaisista tehtävistä löytyy kaikille jotakin. Lisäksi on mahdollisuus jatkuvasti oppia uutta ja kehittää itseään itselle sopivassa tahdissa.”

Mikä on lämpimin muisto, joka sinulta löytyy jalkapallon tai Ilveksen parista?

“Jaa-a, nyt onkin vaikea kysymys. Futiksessa kenties hienointa on, että näitä lämpimiä muistoja syntyy lähes päivittäin kentällä pyöriessä. Useimmiten ne liittyvät kohtaamisiin eri ihmisten kanssa. Ehkä parhaita muistoja ovat yksittäiset kohtaamiset omien joukkueiden pelaajien kanssa. On vaikka saanut tuettua pelaajaa vaikeassa paikassa, tai tuttu pelaaja tulee kadulla vastaan ja kertoo innoissaan oppineensa uuden kikan ahkeran harjoittelun jälkeen.”

Minkälainen jalkapallotausta sinulta itseltäsi löytyy?

“Olen kotoisin Espoosta, joten aloitin 5-vuotiaana FC Hongassa ja peliurani jatkui FC Kirkkonummen ja HJK:n kautta aina silloiseen naisten SM-sarjaan asti. Treenasin nuorena varsin tosissani, kävin urheilulukion aamutreeneineen, pelasin piiri- ja aluejoukkueissa ja pääsin muutamille nuorten maajoukkueleireille. Opiskelu kuitenkin kiinnosti myös ja sen aloittamisen myötä siirryin pelaamaan pariksi vuodeksi Ykköstä FC Viikinkeihin ja sitten muiden lajien pariin. Viime kesänä aloitin taas osana Futis-Liigaa naisten harrastejoukkueessa, jossa meillä on mahtava jengi kasassa.”

Vapaa sana, terveisiä yms.?

“Pakko vielä loppuun fiilistellä Futis-Liigan merkitystä osana oman asuinalueen yhteisöä. Minusta on mahtavaa, että antamalla muutaman tunnin aikaa viikossa, voi liikuttaa montaa kymmentä lasta. Samalla tulee tutustuttua lasten kavereihin ja näiden vanhempiin. On hauskaa, kun aamulla päiväkodin eteisessä kysytään, että tulethan tänään meidän futisopeksi. Meidän 5-vuotiaiden treeneissä käy myös välillä isompia poikia apuvalmentamassa, he ovat pikkuisille tärkeitä roolimalleja ja tulevaisuudessa koulun alkaessa jo valmiiksi tuttuja isompia oppilaita. Futis-Liiga on parasta yhteisöllisyyttä!”

Bonuksena: juhannus lähestyy jo kovaa vauhtia, mikä on parasta juhannuksessa?

“Juhannuksessa parasta on pihapelimahdollisuudet mökillä, kun kerrankin koossa on riittävän iso porukka!”

 

Oikein mahtavaa juhannusta Heinille ja kaikille muillekin!

Kuukauden vapaaehtoisten haastatteluja pääsee lukemaan tätä kautta: https://ilvesjalkapallo.fi/seurainfo/ -> Tutustu näihin -> Kuukauden vapaaehtoinen -juttusarja.