Kuva: Ilveksen jalkapallojaoston puheenjohtaja Heikki Tarvainen vauhdissa KKI-pelissä.

Kunnossa Kaiken Ikää, tuttavallisemmin ja kavereiden kesken KKI. Niin ne vanhemmat ainakin sanovat.

Kunnossa Kaiken Ikää -toiminnasta kertoi Vesa ”Maukka” Tuominen, joka toimii arkityössään Ilveksen yhteistyökumppanin Intersport Koskikeskuksen seuramyyjänä ja siinä sivussa KKI:n eräänlaisena koordinoijana, jolla kokemusta ja näkemystä riittää.

Mistä KKI:ssä on kyse?

”Kunnossa Kaiken Ikää on ikämiehille tarkoitettua toimintaa. Ilveksellä on joukkueet kaikissa ikämiesluokissa, eli 35-, 45-, 50-, 55- ja 60-vuotiaiden sarjoissa. 35-vuotiaiden sarjoissa pelataan 11 v. 11, muissa sarjoissa 1+6 menetelmällä. SM-kisoissa nelivitoset kylläkin pelaa isolla kentällä. Mikä on mun mielestä oikein, se on sitä oikeata futista. Pienellä kentällä se on niin eri peli”, Maukka kertoo.

”Vaikka nykyään kuulutaan Palloliiton toiminnan alle ja kuulutaan siellä niin sanotusti Länsi-Suomen piiriin, niin tää meidän toiminta tapahtuu tässä Tampereen piirissä. Piiriin kuuluu muun muassa Hämeenlinna, Riihimäki, Tervakoski, Ruovesi, Mänttä, Vammala ja Kangasala. Joukkueita on niin kuin piirin sarjoissa yleensä, eli toiminta on aika vireetä. Kaikilla pienemmillä paikkakunnilla ei tietysti ole niin paljoa porukkaa, niin siinäkin mielessä ollaan tuolla vanhemmissa siirrytty 1+6 systeemiin”, hän selventää.

Pelimiehiä, pelimiehiä

Kysymykseen, onko toimintaan tarvinnut rekrytoida pelaajia mukaan, Maukka kertoo, että varsinaisesti ei. ”Meillä on tosi hyvin pelaajia mukana toiminnassa, 35-55-vuotiaissa on mukana noin 100 pelaajaa, joten pelaajia riittää. Eli ei ole tarvinnut rekrytoida, onneksi,” hän sanoo.

60-vuotiaiden sarjaan mahtuu hyvin pelaajia mukaan, mutta yleensä ongelmana on se, että iän myötä pelaajia alkaa jäämään enemmän pois kuin mitä tulee sisään. ”Ihan ymmärrettävästi syistä, ei sitä välttämättä enää jaksa, kun on muutakin elämää. Ja siksi on taas hyvä, että sarjoja pelataan sillä 6+1 tyylillä”, Maukka sanoo.

Pelimiehiä siis riittää ja vielä koviakin sellaisia. Maukka tiputtaa sellaisia nimiä kuin OjanperäHynynen ja Kujala.

”On siellä hyviä pelimiehiä ja hyvin ollaan pärjättykin. Varsinkin 35-vuotiaissa meillä on ihan älyttömän kova porukka. Ja moni pelaaja pitää itsensä todella hyvässä kunnossa. Kajanderin Miikkakin potkaisee edelleen paremmin kuin 90 prosenttia liigapelaajista. Ihan todella kovia pelaajia kaikissa ikäluokissa”, Maukka sanoo.

Muista hyvistä porukoista Tuominen mainitsee HJS:n Hämeenlinnasta, tamperelaisen Universtasin ja Kangasalan Voiton. ”Ja kaikilta näiltä taitaa löytyä porukat kaikista ikämiesluokista,” Maukka osaa kertoa.

Entäpä treenaavatko KKI-porukat? Maukka vastaa kysymykseen jämäkästi, että ”ei treenata. Meillä on pelkästään pelejä. Eiköhän näillä mittareilla olla jo höntsyt höntsytty ja pelaaminen itsessään käy treenistä.”

Yhteisöllisyys, sosiaalisuus ja yhteinen tekeminen

Vaikka treenejä ei ikämiesjoukkueilla olekaan, niin tapahtumia riittää pelien muodossa. 35-vuotiaiden 1. divisioonassa on 6-7 joukkuetta ja se pelataan kaksinkertaisena. 2. divisioona taas pelataan yksinkertaisena sarjana ja siinä joukkueita on 9-10. Näin siis normaaliolosuhteissa.

Koska pelejä riittää, on hyvä, että sama koskee ikämiespelaajien määrää. Suurin haaste ikämiesjoukkueissa, niin kuin monissa divisioonaporukoissakin, ovat vieraspelit. ”Jos sitä on kymmeniä vuosia istunut bussissa tai autossa ja lähtenyt pelireissuille mukaan, niin ei sitä ehkä ihan samanlaista intoa ole. Jos on vaikka Hämeenlinnassa peli viikonloppuna, niin jotenkin kummasti ei olekaan niin paljon porukkaa tulossa niin kuin on kotiotteluihin. Samanlaiset ongelmat on, samanlaisia pikkupoikia nämäkin on, niillä on vaan ikää ja painoa vähän enemmän”, Tuominen naurahtaa.

Hän painottaa, että harrastaminen on halpaa ja mukavaa yhdessä tekemistä. ”Jos miettii näitä meidän summia, niin onhan se halpaa verrattuna moneen muuhun lajiin. Ei me oikein rasiteta Ilveksen toimistoakaan, kulut hoidetaan itse porukalla, me maksetaan kilpailumaksut, kenttävuokrat, tuomaripalkkiot ja muut. On meillä pientä varainhankintaakin ollut, mutta kun miettii näitä summia, niin on se aika pieni melkein kahdestakymmenestä pelistä”, hän kertoo.

Futiskauden alkaminen mietityttää

Tuomisella riittää hommia KKI:n parissa oman työn lisäksi. Asioita kuitenkin hoidetaan varsinkin nykyään yhdessä ja auttajiakin on. ”Enhän mä nyt yksin ehdi millään, jos mä käytännössä vedän kolmevitosissa kaksi joukkuetta ja nelivitoset myös. On siellä auttamassa muitakin, Intalan Petri hoitaa sitä pelitouhun pyörittämistä viisikymppisissä ja viisivitosissa, pöytäkirjojen, kenttävarausten ja muiden osalta”, Tuominen selvittää. Kyseessä on sama mies, joka oli voittamassa muun muassa Kajanderin kanssa 45-vuotiaissa SM-kultaa kesällä 2016.

”Moni on kysellyt multa, että kuinka ison pelaajaporukan tuo toiminnan pyörittäminen vaatii. Kyllä mä sanoisin, että se vaatii sellaisen 25 pelaajan ringin, josta saa lauantai-iltana kesällä kerättyä sen porukan kasaan. Tiedän joitakin porukoita, joissa joutuu patistelemaan ja vähän anelemaankin, että lähde nyt mukaan. Se on aika ikävä homma, jos joutuu kotiovelta asti mennä kyselemään,” Tuominen muistuttaa.

”Mutta kivaa ja hauskaahan tämä on, toivottavasti kausi nyt ei meidänkään osalta mene ihan ohi. Kyllä tässä kaikki kaivataan jo pelien alkamista. Vaikka kyllähän tietysti tuo Futis-Liigan alkaminen olisi monelta osin todella iso asia. Lasten harrastaminen on kuitenkin se tärkein juttu”, Maukka päättää.

Aikuisten harrastetoiminta 

Aikuisten harrastetoiminnasta löytyy lisätietoa seuran verkkosivuilta https://www.ilvesfutisliiga.fi/aikuistenharrastetoiminta.

Seuralla on harrastejoukkueita niin naisissa kuin miehissäkin, joissa kesällä pelataan 11 vastaan 11.

Naisten harrastejoukkueella on harjoituksia ja/tai pelejä yksi tai kertaa viikossa. Naisten harrastejoukkueen toiminta maksaa 120 euroa yhdeltä kesältä. Miesten harrastejoukkue taas pelaa Tampereen 7. divisioonassa ja sen maksu on 130 euroa kesältä. 

Näiden lisäksi on myös Lady Futis, missä on kyse kunnon kasvattamisesta, ei kilpailullisesta sarjatoiminnasta. Lady Futiksen harrastaminen maksaa 110 euroa kesässä ja ikähaarukka on niinkin laaja kuin 18 – 60-vuotiaat.

Lähde rohkeasti mukaan!