Ilves jalkapallo on pyrkinyt parantamaan koulutustarjonnan kokonaisuutta. Koulutuksia on pyritty tarjoamaan aiempaa monipuolisemmin ja toteuttamaan entistä laadukkaammin.

Mitä hyötyä erilaisista koulutuksista sitten on? Tiedustelimme asiaa Ilves Futis-Liigassa valmentavalta Timo Kokolta, joka kävi talven ja kevään aikana useammankin koulutuskokonaisuuden.

 

Kerro lyhyesti itsestäsi valmentajana; kuinka kauan olet ollut valmentaja ja missä joukkueissa?

”Valmennan nyt toista vuotta D- ja F-tyttöjä Ilves Futis-Liigassa. Toimin myös pelinohjaajana Futis-Liigan tytöille ja edustuksen pojille. Talvella valmensin D-tyttöjen talvitoiminnassa.”

Olet osallistunut menneen talven ja kevään aikana useammalle kurssille (Futisvalmentajan starttikurssi, Ikävaihekoulutus ja Ilves Identiteetti). Millainen yleisfiilis sinulla on näistä koulutuksista?

”Kiinnostuin alun perin Ikävaihekoulutuksesta ja kävin sinne päästäkseni vaadittavat esitietokurssit. Koska kurssit tuntuivat erittäin laadukkailta ja käytännön läheisiltä, päätin käydä vielä pari lisäkurssia. Mielestäni kaikki kurssit ovat olleet erittäin hyödyllisiä ja täydentäneet toisiaan. Kurssien sisällön lisäksi niistä saatu palaute ja muiden valmentajien kanssa käydyt keskustelut ovat olleet antoisia. Edellä mainittujen kurssien lisäksi kävin myös Maalivahti D -koulutuksen, josta sain viimeisimmät vinkit maalivahtitaitojen valmentamiseen.”

Millaisiin asioihin tai osa-alueisiin koet saaneesi eniten ajatuksia, apua tai ”työkaluja” näissä koulutuksissa?

”Koska valmennan itse kahta eri ikäryhmää ja poikani pelaa vielä tämän lisäksi kolmannessa edustuksen puolella, eri ikäryhmien teknistaktisten sisältöjen ymmärtämisestä on saanut paljon käytännön työkaluja valmentamiseen. Esimerkiksi palautteenannon keskittäminen yhdessä harjoitteessa 1–2 laatutekijään kerrallaan on antanut selkeyttä ja fokusta valmennettavien harjoitteluun. Koulutusten käytännön osioiden tutoroinnista ja vertaispalautteesta on saanut paljon ideoita omalle kehitykselle valmentajana ja välillä itse mukana malliryhmässä toimimisesta apua valmennettavien ymmärtämiseen. Myös kurssien aikana luoduista verkostoista on ollut paljon hyötyä.”

Voisitko kertoa vielä omin sanoin, millainen kokonaisuus FVS-kurssi on?

”FVS-kurssilla pääsi suunnittelemaan ja toteuttamaan oman harjoituksen malliryhmälle. Harjoitus tutoroitiin ja siitä sai vertaispalautetta. Kurssi oli erittäin käytännönläheinen ja varsinkin palautteesta oli paljon hyötyä oman toiminnan kehittämiseen valmentajana. Olen hyödyntänyt monia kurssin työkaluja käytännössä ja se on antanut varmuutta omaan toimintaan. Esimerkiksi harjoitusjaksojen suunnittelu vaihtuvien teemojen mukaan on auttanut harjoitusten sisällön rajaamisessa ja toisaalta tuonut selkeyttä harjoituskokonaisuuksiin.

Myös muiden valmentajien observointi ja vertaispalautteen antaminen antoi hyviä ideoita omaan tekemiseen. Tärkeää oli myös verkostoituminen ja muiden valmentajien kanssa käydyt keskustelut. Suosittelen kurssia lämpimästi kaikille valmentajille, vaikka omia harjoituksia ei heti pääsisikään suunnittelemaan.”

Terveiset Ilves-yhteisölle ja muille valmentajille?

”On hienoa kuulua yhtenä osana Ilves-yhteisöön. Kaikkien jäsenten panos eri rooleissa on tärkeä ja laadukas valmennus ei olisi mahdollista ilman koko yhteisön tukea. Valmentajana minulle on tärkeää ymmärtää jokaisen valmennettavan pelaajan tavoitteet ja auttaa heitä pääsemään yhdessä niitä kohti. Se on erittäin vaativa tehtävä ja siksi koen, että kouluttautuminen kursseilla on tärkeää. Pelaajista voi hioutua timantteja vain oikeanlaisissa olosuhteissa ja koskaan ei tiedä mistä todelliset timantit syntyvät. Kannustan kaikkia valmentajia rohkeasti kursseille oppimaan ja verkostoitumaan. Tehdään yhdessä tärkeää työtä Ilves-yhteisön ja sitä kautta koko suomalaisen jalkapallon eteen!”

 

Lähde mukaan kouluttautumaan!

Ilveksen ikävaihekoulutus alkaa elokuussa. Ikävaihekoulutukseen voi ilmoittautua, kun on suorittanut Futisvalmentajan startti -koulutuksen. Ikävaihekoulutus sisältää kolme koulutuspäivää, etätehtäviä ja tutoroinnin. Ikävaihekoulutuksen ilmoittautumislinkki: https://moodle.palloliitto.fi/hrd/skill/43?training=4985.

Ilves Identiteettikoulutus on suunnattu 2012–2015-syntyneneiden ikäluokkien valmentajille, mutta koulutusta suositellaan myös muiden ikäluokkien valmentajille. Identiteettikoulutus on seitsemän illan koulutuskokonaisuus, jonka sisältöjä ovat muun muassa lasten valmentamisen ydintaidot. Seuraavat koulutuspäivät ovat torstai 25. toukokuuta, perjantai 9. kesäkuuta ja perjantai 11. elokuuta.

Ilves jalkapallon ja Palloliiton koulutustarjontaan voi tutustua täällä: https://ilvesjalkapallo.fi/koulutukset/.

IMG 3869

Futis-Liigavalmentajia voi nähdä jälleen viikonloppuna OP-turnauksen merkeissä!