Maksim tuuletti viime kaudella osumaa FC Hongan verkkoon tähän tyyliin. Meiningissä mukana Mikael Almén. Kuva: Jimi Soinila.

Nuori ja lahjakas hyökkääjä Maksim Stjopin siirtyy tanskalaiseen FC Nordsjaellandiin. 17-vuotias Maksim nousi viimeistään suuren yleisön tietoisuuteen viime kauden viimeisessä ottelussa, kun hän laukoi kaksi upeaa maalia FC Hongan verkkoon.

Juniorina myös TPV:tä ja TaFaa edustanut Stjopin siirtyi Ilvekseen 14-vuotiaana vuonna 2017. Maksim on viimeisen kahden vuoden aikana ollut useiden ulkomaalaisten seurojen tarkkailun kohteena, mutta viime kauden aikana hänen hyvät otteensa Veikkausliigassa ja Ilves/2:n riveissä kiinnittivät yhä enemmän seurojen huomiota.

Kauden päätösottelussa lauottujen maalien jälkeen kiinnostus ulkomailla kasvoi entisestään ja tammikuussa useat seurat lähestyivät Ilvestä ostotarjouksilla. Lopulta asiat etenivät maaliin asti tanskalaisen FC Nordsjaellandin kanssa.

“Aivan huippua saada sopimus, tästä olen unelmoinutkin. Kaikki tapahtui aika nopeasti, nelisen viikkoa sitten kuulin heidän olevan minusta kiinnostunut. Seuraavaksi kerrottiin, että he ovat todella kovasti kiinnostuneita. Siinä kohtaa aloin miettimään, että olisikohan siirto mahdollinen.”

Maksim on vielä 17-vuotias eli jonkin verran hän joutui keskusteluita käymään vanhempiensa kanssa. Itseluottamusta uhkuva nuorukainen mietti toki itsekin hetken verran, mutta päätti lopulta tarttua sopimukseen.

“Kyllähän sitä ensin mietti, että onko liian aikaista lähteä ulkomaille. Toisaalta ei tällaista mahdollisuutta kannata jättää käyttämättä. Vanhemmatkin ensin kehottivat jäämään Suomeen, mutta lopulta päädyttiin tähän ratkaisuun. Pari vuotta sitten oli jo ensimmäinen mahdollisuus siirtyä ulkomaille, mutta silloin en ollut vielä valmis muuttamaan pois kotoa.”

Taitava Maksim elää maaleista, joten hänelle sopii sekä Ilveksen että Nordsjaellandin pelityylit. Joukkueissa on Maksimin mukaan paljon yhtäläisyyksiä.

“Olin mielestäni valmis nappaamaan paikan Ilveksen avauksessa ensi kaudella, nyt sitten täytyy yrittää tehdä se sama Tanskassa. Sen verran olen heidän pelejään nyt katsonut, että aika hyökkäysvoittoista ja nopeaa peliä pelaavat. Sehän sopii minulle. Heillä on melko nuori joukkue, ovat vähän sellainen Tanskan Ilves.”

Viime kauden maalien lisäksi Maksin muistetaan räväkästä vastauksestaan ottelun jälkeisessä haastattelussa. Hän kun paljasti miettineensä jo etukäteen, millaiset tuuletukset hän tekee maaleja tehdessään. Tämä on lahjakkaalle nuorukaiselle ominaista vieläkin.

“No joo, kyllähän niitä tuuletuksia tulee aina välillä mietittyä. Harjoituksissa aina välillä olen muille näyttänyt, että minkälaisen tuuletuksen teen seuraavassa pelissä. Jonkin verran sellaista pientä kuittailua sieltä on tullut.”

Maksim muistaa myös kiittää Ilvestä, joka on auttanut häntä kehittymään jalkapalloilijana. Maksi otti suuria harppauksia kehityksessään Ilves/2:sen riveissä viime kauden aikana. Tanska on hänelle iso askel eteenpäin, mutta katseet on jo suunnattu vieläkin kauemmas.

“Iso kiitos Ilvekselle. Olen kehittynyt täällä erittäin paljon ja olen tykännyt pelata Ilveksessä. Nyt pääsen taas askeleen lähemmäksi unelmaani, sillä tavoitteenani on päästä Italian tai Saksan pääsarjaan. Nyt täytyy jatkaa työntekoa sekä saada hyviä kausia alle Tanskassa sekä nuorisomaajoukkueissa.”

TSEMPPIÄ UUSIIN HAASTEISIIN, MAKSIM!