Valmentajan vinkit

Ilves Futis-Liiga on Suomen suurin korttelisarja, jossa toimii yli 4000 pelaajaa ja 200 joukkuetta. Suuren pelaajamäärän johdosta Futis-Liigassa tarvitaan vuosittain 300-500 valmentajaa toiminnan pyörittämiseen. Joukkueiden ohjaajat/valmennus sekä joukkueenjohtaja valitaan pääsääntöisesti pelaajien vanhemmista. Seura luo puitteet toiminnalle ja toimii taustatukena.

Ilves seurana tukee valmentajia koulutuksin, opetusmateriaalein sekä tutor-toiminnan kautta nuorimmissa ikäluokissa.

Seuran valmennusosaamisen kehittäjänä toimii Petri Plym . Valmennuksen tukena ovat myös seuran aluevalmentajat sekä kokeneet valmennuksen tukihenkilöt.

Alue- ja tutorvalmentajat tukevat ja auttavat

Futis-Liigan aluevalmentaja- ja tutortoiminnan tarkoituksena on kehittää ja tukea vapaaehtoisten valmentajien/ohjaajien valmennustoimintaa. Jokaiselle alueelle (Etelä, Pohjoinen, Itä, Länsi) osoitetaan seuran puolesta aluevalmentaja, joka tukee joukkueiden valmennusta. Lisäksi aluevalmentajien tukena on tutorvalmentajia, jotka tukevat yksittäisiä kaupunginosia. Tärkeä osa alue- ja tutorvalmentajien toimenkuvaa on tukea aloittavien ikäluokkien harjoittelua ensimmäisten viikkojen ajan. Myös muita ikäluokkia tuetaan mahdollisuuksien mukaan.

Vanhemmat toimivat usein lasten ja nuorten valmentajina oman työnsä ohella. Tutor-ohjelman avulla valmentaja saa apua ja tukea käytännön harjoitus- ja pelitilanteissa. Tutor-ohjelman avulla halutaan taata kaikille jalkapalloa harrastaville lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. Kohderyhmänä ovat erityisesti 5-8-vuotiaiden valmentajat.

Lisätietoja toiminnasta antaa Ilves Futis-Liigan valmennusvastaava, Juha Pakarinen .

Ilves Futis-Liigan aluevalmentajat:

Ilves Futis-Liiga valmennuksen yleistavoitteet

*Saada lapset rakastumaan jalkapalloon

*Innostaa omatoimiseen pelaamiseen ja harjoitteluun

*Tuntea kuuluvansa Ilves-perheeseen

HARJOITTELUN TÄRKEIMMÄT LAATUTEKIJÄT

Tarkkaile toteutuuko nämä jokaisessa harjoituksessa?

Tempo

Harjoitteissa on hyvä vauhti, pallo laitetaan nopeasti takaisin peliin jos se menee yli rajoista, suoritukset ovat teräviä.

Toistot

Pelaajat saavat mahdollisimman paljon toistoja erilaisista tilanteista, pallonkäsittelystä ja motorisista suorituksista.

Täysillä tekeminen

Pelaajat yrittävät parhaansa jokaisessa tilanteessa, juoksevat täysillä ja eläytyvät peliin.

Tilanteenvaihto

Jokaiseen pelilliseen harjoitteeseen sisältyy tilanteenvaihto hyökkäämisestä puolustamiseen ja puolustamisesta hyökkäämiseen. Varmistetaan, että molemmilla joukkueilla on tavoite miten tehdä pisteitä (jalkapallomaali, minimaali, porttimaali tötsistä, alue johon pitää kuljettaa tai vastaava). Pallonmenetyksen jälkeen riistä pallo heti takaisin! Riiston jälkeen pyri tekemään heti maali!

Hyvä yhteistyö perheiden kanssa!

  • Perheet mukaan erilaisiin tukirooleihin ja seuran toimintaan
  • Vanhemmat auttavat valmennusta tuntemaan pelaajan
  • Vanhemmat ovat omatoimisen harjoittelun aktivoijia
  • Vanhemmat mukaan luomaan peli-ilon ja pelirohkeuden ilmapiiriä!

Materiaaleja valmennuksen tueksi:

SPL-valmentajakoulutus

Ilves Omatoiminen