Ilves Futis-Liiga on Suomen suurin korttelisarja, jonka toiminnassa oli viime kaudella yhteistyöseurojen pelaajat mukaan lukien yli 5000 pelaajaa sekä lähes 900 vapaaehtoista toimijaa, joiden rooli on äärimmäisen merkittävä toiminnan pyörittämisen kannalta.

Ilves valittiin viime vuonna Palloliiton Captain’s Ball -gaalassa Vuoden Grassroots -seuraksi, joten toiminnan laajuuden lisäksi ruohonjuuritason toiminta on ollut laadukasta ja arvostettavaa.

Koostimme tähän juttuun, että kuinka näin laajamittainen vapaaehtoistoiminta oikein pyörii ja ketkä sitä pyörittävät.

Selvä asia on, että vapaaehtoisia tarvitaan mukaan aina. Ilves on ollut onnekkaassa asemassa, että vapaaehtoisia on löytynyt tarvittaviin rooleihin joka kausi, toivotaan että trendi jatkuu samanlaisena.

Vapaaehtoiseksi toimijaksi Ilves Futis-Liigan tulevalle kaudelle voi ilmoittautua ilmoittautumislomakkeen kautta, joka löytyy myös Futis-Liigan kotisivuilta.

Futis-Liigan organisaatiorakenne

Seuran puolelta Futis-Liigan organisoinnista toimistolla vastaavat Futis-Liigan johtaja Pekka Huikuri ja kehityspäällikkö Henri Karhunen, joilla on Futis-Liigan hallinnollinen osuus -> Futis-Liigan neljä aluepäällikköä toimivat omilla alueillaan (Etelä, Itä, Länsi ja Pohjoinen) -> neljään alueeseen kuuluu yhteensä 13 kaupunginosaa, joilla on jokaisella kolmesta viiteen yhdyshenkilöä per kaupunginosa.

Seuran antama tuki näkyy pääasiassa aluepäälliköiden ja yhdyshenkilöiden suuntaan, jotka puolestaan tukevat muiden Futis-Liigan vapaaehtoisten toimintaa. Aluepäälliköt ja yhdyshenkilöt ovat merkittävässä roolissa varsinkin kauden aloituksissa ja he kantavat ison vastuun kenttätasolla joukkueiden toiminnan aloittamisesta.

Myös uusien vapaaehtoistoimijoiden rekrytoinnissa tärkeimpiä tekijöitä ovat ehdottomasti isommassa roolissa olevat vapaaehtoiset, eli juuri aluepäälliköt ja yhdyshenkilöt. Muut loistavat vapaaehtoiset hoitavat puolestaan toisten vapaaehtoisten rekrytoinnin, jolloin toimintaan saadaan tarvittava määrä väkeä.

Toppari-järjestelmä pitää vapaaehtoistoimijoille kaikki tärkeät asiat yhdellä alustalla

Futis-Liigan toiminnassa käytettävä Toppari-järjestelmä on luotu juuri vapaaehtoistoimijoiden käyttöön ja se toimiikin toiminnanohjausjärjestelmänä. Järjestelmän kautta pystytään johtamaan vapaaehtoistoimintaa seuran puolelta.

Se on alun perin rakennettu juuri siksi, että vapaaehtoisten on helpompi toteuttaa omaa rooliaan, oli se sitten aluepäällikkö, yhdyshenkilö, joukkueenjohtaja tai jokin muu. Tärkeimpinä asioina, vapaaehtoisilla on järjestelmän kautta tiedossa kaikki ilmoittautumiset sekä reaaliaikainen toimintamaksutilanne.

Näiden lisäksi järjestelmän kautta hoidetaan peliasutilaukset ja pelitoimintaan ilmoittautuminen. Järjestelmästä löytyy myös tehokas viestikeskus, jotta tärkeät asiat pysyvät helposti yhdessä paikassa.

Aluevalmentajat ja yhdyshenkilöt saavat Toppariin tunnukset heti Futis-Liigan kauden alussa, muut vapaaehtoiset saavat tunnukset järjestelmään sitä mukaan, kun yhdyshenkilö on kiinnittänyt nämä joukkueisiin.

Erilaisia suunnittelupäiviä ja koulutuksia järjestetään pitkin kautta

Futis-Liigan kauden käynnistää toimintasuunnitelmapäivä, jossa lyödään isot linjaukset tulevaa kautta silmällä pitäen. Pekka ja ”Henkka” tapaavat aluepäälliköiden kanssa kuukausittain. Aluepäälliköiden ja yhdyshenkilöiden kesken järjestetään kauden aikana kolme isompaa kokousta.

Juuri ennen kauden käynnistymistä järjestetään alueelliset startit, joihin on kutsuttu kaikki siihen mennessä tiedossa olevat valmentajat ja joukkueenjohtajat. Nämä starttitapahtumat on järjestetty siinä vaiheessa, kun jaetut kenttävuorot ovat selvillä. Alueelliset joukkueet käyvät näissä starteissa yhdyshenkilöiden johdolla läpi muun muassa kauden harjoitusvuorot.

Kauden päätteeksi futisliigalaisille pidetään vapaaehtoisten huomioimistapahtuma, jossa palkitaan kauden aikana ansioituneita vapaaehtoisia. Viime kauden vapaaehtoiset huomioitiin miesten edustusjoukkueen ottelun yhteydessä Ratinassa. Kaikki viime vuonna palkitut löytyvät täältä: https://ilvesfutisliiga.fi/ilves-futis-liigan-toimihenkiloita-muistettiin-ja-palkittiin-viikonloppuna-katso-palkittujen-lista/.

Näiden tapahtumien lisäksi järjestetään erilaisia koulutustapahtumia. Koulutukset toimivatkin tärkeänä osana vapaaehtoistekijöiden tukitoimintoja. Keväällä 2023 järjestetään joukkueenjohtajakoulutus, valmentajakoulutukset sekä pelinohjaajakoulutus. Kaikkiin Futis-Liigan alaisiin koulutuksiin voi tutustua täällä: https://ilvesfutisliiga.fi/koulutukset/.

Kehityspäällikkö kiittelee aktiivisia toimijoita

Ilves Futis-Liigan kehityspäällikkö ja olosuhdevastaava Henri Karhunen tietää vapaaehtoisten merkityksen ja jakaa heille kiitoksia.

”Eihän Futis-Liigan toiminta pyörisi Ilman meidän loistavia vapaaehtoisia ja ilman heidän merkittävää panostansa. Ollaankin oltu siinä mielessä todella upeassa asemassa, että joka vuosi on löytynyt vapaaehtoisia tarvittaviin rooleihin ja löydetty heille sopiva tekeminen.

Faktahan on se, että ilman heitä (vapaaehtoisia toimijoita) toiminnasta ei tulisi yhtään mitään. Toivottavasti saadaan vanhat toimijat jatkamaan uudelle kaudelle ja uusiakin innokkaita mukaan toimintaan!”

Futis-Liigan uusi kausi alkaa huhti-toukokuun vaihteessa, ilmoittautuminen tulevalle kaudelle aukeaa helmikuussa.

Alla Futis-Liigan organisaatiorakenne.

Futis Liigan organisaatio