Suomen suurimman kortteliliigan “varustaminen” ei ole mitään pienen mittakaavan toimintaa. Kun noin 4 000 pelaajalle hankitaan omat pelipaidat painatuksilla, sukat ja shortsit sekä joukkueille lisäksi pallot ja muut harjoitustarvikkeet, puhutaan aikamoisesta määrästä tavaraa.

Varusvaraston kiireiden keskeltä saatiin napattua Tiina Valkeala hetkeksi avaamaan Ilveksen varusvaraston toimintaa. Tiina aloitti seurassa tapahtumavastaavana neljä vuotta sitten ja siirtyi varusvarastolle vuosi tämän jälkeen. Yksin ei tietenkään näin isoa varastoa pyöritetä, vaan tiimiin kuuluvat myös Tuija Helminen ja Tea Lindholm. Isoimpina ruuhka-aikoina on myös pari apupoikaa auttamassa.

Varusvaraston pyörittäminen on lähes ympärivuotista toimintaa. Tiina kertoo, kuinka touhu aina vuoden alussa käynnistyy: ”Helmikuussa aloitamme valmistautumisen tulevaan kesään tilaamalla junnujen peliasut. Täydellisesti kauden asumenekkiä ei voi ennakoida, mutta kyllä me aika hyvin osataan aavistella, paljonko mitäkin kokoa tarvitaan. Maaliskuussa pidetään inventaario ja siivotaan muutenkin paikat kuntoon. Pumppaillaan satoihin palloihin ilmat ja tarkistellaan parin sadan ensiapulaukun sisällöt ja täydennetään puutteet. Samalla tilataan valmentajien ja muiden toimihenkilöiden asut noin 600 henkilölle, ja uudet pallotkin laitetaan tilaukseen. Huhtikuussa tilataan muut varusteet, oppaat ja muut materiaalit. Nettiin avataan asujen tilauslomake, ja varaston ovet avataan kuun puolessa välissä”, hän latelee tehtävät ulkomuistista.

Kausi alkaa toukokuussa, ja silloin toiminta vasta pääsee kunnolla vauhtiin. ”Varasto on auki, ja ovet käyvät heilurin lailla. Pelipaitoja painatetaan noin 4000 pelaajalle, jaetaan peliasut joukkueille sekä varusteet ja valmentajienkin asusteet. Vielä kesäkuussa tavaraa tulee ja menee, ja trafiikkia kyllä riittää”, Tiina naurahtaa ja pyyhkii kuvaannollisesti hikeä otsaltaan. Heinäkuu on aika vetää hiukan happea, ja elokuussa aloitellaan valmistautumaan varustepalautuksiin. ”Syys- ja lokakuu ovat taas kiireisiä aikoja, kun joukkueet palauttavat noita varusteitaan, ja meidän tehtäväksemme jää järjestää tavarat oikeille paikoilleen hyllyihin”, hän vielä avaa kauden loppumista.

Kuten voi olettaa, tavaraa varastoidaan melkoinen määrä. ”Talvella meillä on varastossa parituhatta palloa, tuhansia paitoja, shortseja, sukkia, liivejä, tötsiä. Maalivahdinpaitoja on satoja, kuten myös pillejä, EA-laukkuja sekä muita tarvikkeita. Lisäksi on toimihenkilöiden asuja, verkkareista paitojen ja shortsien kautta sadetakkeihin. Myös turnaus- ja kahviotavarat säilytetään varastolla kuten myös junioriedustusjoukkueiden asut”, hän lähes hengästyen luettelee.

Työtä siis riittää. Toimenkuvaan kuuluu luonnollisesti varaston ylläpidon lisäksi siivous sekä siis varusteiden hankinta, jako ja huolto. Nettisivujen ylläpito auttaa tiedonvälityksessä ja Toppari-järjestelmä tavaroiden kirjaamisessa.

Näinkin suuren varaston pyörittämisessä on myös omat haasteensa. ”Kyllähän tuo lyhyen kauden luoma hektisyys on haaste. Tilaukset täytyy osata tehdä riittävän ajoissa ja varsinkin toimitus täytyy sujua ajallaan. Onneksi nykyään esimerkiksi paitojen painatus ja toimitus onnistuu kiitettävän nopeasti”, Tiina kertoo. ”Oman haasteensa tuo myös se, että kaikkeen täytyy olla varautunut. Kauden alkaessa ei kauheasti voi isoja tilauksia tehdä, sillä niiden toimitus vie oman aikansa. Tämä vaatii meiltä tarkkaa suunnittelua ja ennakointia. Kokemuksen kautta oppii, ja kyllähän Rikeltä (Risto Valkeala) sitä löytyy. Häneltä saa aina apua. Mutta kyllähän siitä itselle tulee hyvä mieli, kun asiat saa sujumaan kiireestä huolimatta. Välillä syntyy hiukan jonoja varastolle ja joskus joku tuote pääsee hetkeksi aikaa loppumaan, mutta haasteethan on tehty voitettavaksi”, hän hymyssä suin jatkaa.

Varusvarasto sijaitsee lähellä Tullintoria osoitteessa Varastokatu 4. Aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät täältä. ”Kyllä meidät tavoittaa hyvin puhelimitse ja tekstarein, mutta tietysti ruuhkaisina aikoina voi jäädä kyllä vastaamattakin”, Tiina kertoo.

Lopuksi Tiina haluaa välittää vielä terveiset koko Ilves-yhteisölle: ”Kiitos loistavasta yhteistyöstä ja oikein hyvää jalkapallokesää meille kaikille!”