Aluevalmentaja “Kulo” C-tyttöjen treeneissä Leinolan kentällä.

Ilves Futis-Liigan toimintamalleja uudistettiin tälle kaudelle vanhemman junioritoimminan osalta. B- ja C-ikäisille perustettiin aluejoukkueet. Tällä uudistuksella haettiin lisää innokkaita nuoria mukaan matalan kynnyksen harrastustoimintaan.

Futis-Liigan parissa aloitti tänä vuonna myös neljä palkattua aluevalmentajaa, jotka ovat auttamassa myös vanhemman pään aluejoukkueissa ja tarjoamassa omaa osaamistaan. Nämä aluevalmentajat ovat Henri Kruus etelässä, Valtteri Kannosto pohjoisessa, Eeva Veijola lännessä sekä Jan ”Kulo” Kulokorpi idässä. Pääsimme jututtamaan Kuloa, jonka jotkut saattavat muistaa myös Ilveksen miesten edustusjoukkueen parista menneiltä vuosilta!

Kerropas alkuun vähän itsestäsi?

”Nimeni on Jan Kulokorpi. Olen pelannut futista viiden vanhasta lähtien. Aloitin Ilveksen Futis-Liigassa Kaukajärven joukkueessa. Monien mutkien kautta palasin joitain vuosia sitten Ilvekseen ja edustusjoukkueeseen, jossa pelasin vielä 1. divarissa yhden kauden.”

Mitä teet tällä hetkellä?

”Olen töissä Ilveksellä. Työhön kuuluu Ilveksen iltapäiväkerholla työskentelyä Vuoreksen koululla ja erilaisia valmennustehtäviä. Pelaan itse futista vielä 3. divisioonassa sen mitä töiltä ja pojan futiksilta ehtii.”

Kerro vähän B- ja C-ikäisten pelitoiminnan uudistuksesta Futis-Liigassa, mitä uutta on mukana ja miten homma toimii?

”Ilveksessä haluttiin että B- ja C-ikäisten Futis-Liiga joukkueille saataisiin vähän vaihtelua, uusia ideoita ja harjoitteita ulkopuolisilta valmentajilta ja sitä myöden lisää kiinnostavuutta ja lisää pelaajia näihin vanhempiin ikäluokkiin.

Jokaiselle alueelle on nimetty oma aluevalmentaja, joka käy aina tietyin väliajoin vetämässä koko treenin alueensa joukkueelle ja samalla antaa vinkkejä joukkueiden omille valmentajille miten tietyt treenit vedetään ja miten saadaan pidettyä laatu mukana tekemisessä. Tämän myötä reenit pysyvät mielenkiintoisina ja tehokkaina pelaajille.”

Ovatko uudistukset olleet hyviä, miten nuoret ovat ottaneet uudet asiat vastaan?

”Omalla idän alueella olen saanut jokaisesta joukkueesta pelkästään hyvää palautetta sekä joukkueiden valmentajilta että pelaajilta. Joukkueissa on ollut jo valmiiksi hyviä ja kokeneita valmentajia, jotka ovat olleet kauan jo Futis-Liigassa mukana. Mutta selkeästi uusien ideoiden tuominen treeneihin on ollut tervetullutta.”

Mitä aluevalmentajat tekevät? Teettekö paljon yhteistyötä muiden aluevalmentajien kesken?

”Olemme käytettävissä jokaiselle ikäluokalle Futis-Liigassa, jos on ongelmia vaikka saada valmentajaa paikalle johonkin treeniin, mutta pääpaino on aloittavissa ikäluokissa, missä olemme ekat viikot mukana käynnistämässä toimintaa ja näyttämässä esimerkkiä vanhemmille miten treenejä vedetään.

Ja tietysti se tärkein eli saada uudet pelaajan alut rakastumaan kuningaslajiin eli jalkapalloon. Ja sitten kun lasten vanhempia on saatu valmentajiksi mukaan, niin autamme heitä.

Toinen tärkeä asia on sitten C- ja B-junnujen toiminnan tukeminen. Koska tässä vaiheessa moni pelaaja alkaa lopettamaan jalkapallon pelaamisen, niin koitamme auttaa pitämään mielenkiinnon päällä ja sitä kautta he siirtyvät vielä aikuisten sarjoihin tai toivottavasti joskus saisimme vielä Futis-Liigaan A-junnujen sarjan pystyyn.

Aluevalmentajat ovat viikoittain yhteydessä, miten kullakin menee tällä hetkellä tai tarvitseeko joku apua oman alueensa kanssa.”

Näetkö, että pystyt omalla kokemuksella tuomaan lisää harjoituksiin?

”Uskon niin ja mitä palautetta olen saanut, niin siltä se no myös kuulostanut, että olen onnistunut tähän mennessä!”

Paras saamasi palaute? Niin futiskentällä kuin valmennushommissa!

”Valmentajana joka kerta kun näkee, että on hyvä meininki ollut treeneissä ja kun reenien päätteeksi kysyy, että oliko hyvät reenit ja kuulee ’joo’, niin se riittää vastaukseksi ja siitä tulee hyvä fiilis. 

Ehdottomasti paras palaute pelaajana on ollut se, kun pelasin viimeisen pelin Ilveksessä ja Ilveksen faniryhmä Niilon pojat oli tehnyt ison banderollin katsomoon missä kiitettiin mua. Voi olla tosin että siinä kiitettiin vaan että ei tarvitse mun naamaa enää katsella Tammelassa. Silti se lämmitti mieltä!”

B- ja C-ikäisten aluejoukkuetoimintaan voi tutustua ja ilmoittautua mukaan Ilves Futis-Liigan verkkosivuilla: https://ilvesfutisliiga.fi/ilmoittautuminen-c-b-aluejoukkueet/.

C-tyttöjen treeneissä mentiin lujaa Leinolassa!