Paula, Anna, Miikka ja Timo toimivat junioripuolen vapaaehtoistoimijoina jalkapallojaostossa.

Ilves ry jalkapallojaosto koostuu yhteensä viidestätoista jäsenestä. Näistä jäsenistä neljä jäsentä toimii vapaaehtoispohjalla juniorijalkapallon parissa. Myös jaoston varapuheenjohtaja Ilona Pasma, puheenjohtaja Heikki Tarvainen ja aikuisten edustusjoukkueiden parissa toimiva Leena Työläjärvi toki toimivat vapaaehtoispohjalla, mutta heidän esittelyjen aikansa on myöhemmin!

Tässä jutussa keskitymme jaoston jäseniin, jotka ovat pelaajien, vanhempien ja toimihenkilöiden apuna erilaisissa tilanteissa ja rooleissa. Jutulla pyritään tuomaan toimijoita entistä tutummaksi ja madaltamaan kynnystä olemaan yhteydessä myös vapaaehtoistoimijoihin.

Keitä vapaaehtoistoimijoita jäseninä siis oikein toimii?

Junioriedustusjoukkueiden toimihenkilöiden tukena toimii Paula Rossi

Omatoimisten valmentajien tukena toimii Miikka Kyllönen

Viestinnän ja viestintävastaavien apuna toimii Anna Grönroos

Futis-Liigan mandaatilla jaoston jäsenenä toimii Timo Kotilainen

Jaoston vapaaehtoistoimijat pääsivät kertomaan itsestään omin sanoin!

 

Paula Rossi

Kuka olet?

”Olen Paula Rossi, 40-vuotias kolmen teinin äiti. Lapsistani nuorimmainen pelaa jalkapalloa Ilveksen P2010 syntyneiden värit-joukkueessa nyt neljättä kautta ja olen hänen mukanaan tullut osaksi Ilves-perhettä. Nooa aloitti keltavihreissä Futis-Liigassa Viinikan kaupunginosajoukkueessa kuusi vuotta sitten, eli sieltä lähtien ovat Tampereen kenttien laidat tulleet tutuiksi.”

Mitä teet Ilveksessä? Entäpä ”oikeassa” elämässä?

”Toimin joukkueenjohtajana P2010 värit-joukkueessa ja vastaan mm. viestinnästä ja muista yleisistä asioista. Lisäksi pyöritän huoltotiimiä ja olen kentällä huoltajan roolissa useamman kerran viikossa sekä treeneissä, että peleissä. Vuoden vaihteessa hyppäsin suuriin saappaisiin, kun tulin valituksi jalkapallojaostoon vapaaehtoisjäseneksi jatkamaan Maija Hopeakosken aiemmin hoitamaa junioriedustusjoukkueiden toimihenkilöiden tuki -roolia. 

Palkkatyössäni opetan, ohjaan ja tutkin Vaasan yliopiston johtamisen yksikössä. Väittelin vuosi sitten Tampereen yliopistosta ja olen siis hallintotieteiden tohtori koulutukseltani. Vapaa-aika kuluu sekä junnu-urheilua tukien että penkkiurheilijana kotimaisia ja kansainvälisiä (futis-)sarjoja seuraten.”

Mitä rooliisi jalkapallojaoston jäsenenä tarkemmin kuuluu, mitä lähtökohtaisesti hommaan sisältyy?

”Osallistun jalkapallojaoston jäsenenä jaoston keskusteluihin ja kokouksiin junioriedustusjoukkueiden vapaaehtoistoimijan näkökulmasta ja muita vapaaehtoisia toimihenkilöitä edustaen. Jaoston kokouksissa agendalla on usein isoja ja pienempiä asioita laidasta laitaan mm. ajankohtaisista treeniolosuhteisiin ja varusteisiin liittyvistä asioista, Ilveksen jalkapallon strategisiin linjauksiin saakka. 

Tiedotan joukkueenjohtajille ja ikäluokkavastaaville ajankohtaisista asioista, kehitän ja suunnittelen toimihenkilöille suunnattuja koulutuksia sekä tukitoimia ja pyrin auttamaan joukkueita mahdollisimman sujuvan arjen pyörittämisessä. Käytännössä nyt kevään aikana olen huolehtinut muun muassa pelipaitojen lisäpainatusten ohjeistamisesta, Jalitsu-hallin talkoista tiedottamisesta ja valokuvausten järjestelyistä. Paljon asioita tehdään yhdessä toimiston väen ja muiden jalkapallojaoston vapaaehtoisjäsenten kanssa, esimerkiksi Grönroosin Annan kanssa suunnittelemme yhdessä parhaillaan uusille joukkueenjohtajille opasta ja Miikka Kyllösen kanssa toimihenkilöiden ja valmentajien yhteistä kesäpäivää elokuulle.”

Kuka tai ketkä ovat omaa kohderyhmääsi, keitä toimijoita voit ja pystyt parhaiten auttamaan ja millä tavoin?

”Pyrin parhaani mukaan auttamaan vapaaehtoisina toimihenkilöinä junioriedustusjoukkueissa toimivia henkilöitä. Toukokuun lopussa päättyi juuri tukitoimien ja koulutusten kehittämiseen tueksi vapaaehtoisille toimihenkilöille ja oto-valmentajille suunnattu kysely, sen tulosten pohjalta pyritään edelleen kehittämään toimintaa eteenpäin ja toivottavasti auttamaan entistä paremmin joukkueita toiminnan sujuvassa pyörittämisessä. 

Minuun saa mielellään olla myös yhteydessä joko soittamalla, WhatsApp-viesteillä tai sähköpostitse, mikäli toimihenkilöillä arjessa tulee vastaan haasteita tai kehittämisideoita. Ja jos en tiedä suoraan vastausta, niin ainakin osaan ohjata kysyjän tiedon ja/tai oikean henkilön pariin.”

Onko jotain muuta, mitä haluaisit kertoa? Sana on täysin vapaa!

”Kiitos kaikille vapaaehtoisille, niin toimareille kuin oto-valmentajillekin. Te teette (valtavasti) arvokasta työtä ja sen avulla mahdollistatte junioriedustusjoukkueiden laadukkaan toiminnan. Uskon siihen, että yhdessä saamme tulevaisuudessakin hienoja asioita aikaiseksi, on ilo kannattaa ja edustaa keltavihreää!”

 

Miikka Kyllönen

Kuka olet?

”Olen 42-vuotias jalkapallointoilija Ylöjärven Siivikkalasta. Perheeseeni kuuluu Erja-vaimo sekä jalkapalloilevat pojat Leo ja Niilo. Tällä hetkellä olen mukana Ilves D-akatemian (’09- ja ’10-syntyneet) valmennustiimissä sekä Ilves jalkapallojaoston jäsen.

Olen ollut lähes koko ikäni tekemisissä jalkapallon parissa. Olen Tikkurilan Palloseuran kasvatti, mutta perheen muuton myötä tamperelaistuin ja siirryin Ilvekseen vuonna 1995. Ilveksen junioreissa saavutimme mm. kaksi A-junnujen SM-mitalia. Peliuran kohokohdaksi taisi jäädä maali Tammelan stadionilla 2.divisoonan ottelussa PP-70:n riveissä. Koko aikuisikäni olen pelannut jalkapalloa eri Pirkanmaan seuroissa (mm. PP-70, VaKP, Duckis, Sorsapuiston Ilves) ja nykyisin pelaan Ilves KKI35-ikämiesjoukkueessa (joka lienee kovatasoisin joukkue, jossa olen pelannut!).”

Mitä teet Ilveksessä? Entäpä ”oikeassa” elämässä?

”Valmentamisen aloitin Ilves Futis-Liigassa Siivikkalan kaupunginosajoukkueessa v. 2008 Leon aloittaessa jalkapallouraansa. Valmensin 2004-ikäluokkaa junioriedustuksen puolella D-ikävaiheeseen saakka, jonka jälkeen lähdin Niilon mukana uudestaan Futis-Liiga valmentajaksi. Tällä hetkellä olen siis osana junioriedustuksen D-akatemian valmennustiimiä.

Valmentajana olen pyrkinyt olemaan avoin erilaisille tavoille valmentaa. Olen pyrkinyt käymään erilaisia valmennuskursseja oman aikataulun ja jaksamisen mukaan. Tämän seura on mahdollistanut mainiosti. Tänä kesänä saan valmiiksi UEFA B -valmentajatutkinnon. Aikaisemmin olen käynyt mm. Youth Master Ekkono -koulutuksen, joka on ollut ehkä paras koulutuskokonaisuus, jonka olen käynyt. Tämän lisäksi seuran sisäiset koulutukset mm. fysiikkavalmennuksesta ja vuorovaikutuksesta ovat olleet tärkeitä valmennusosaamiseni kehittämisessä.

Koulutukseltani olen fysioterapeutti. Siviilityöni on yksityisessä yrityksessä Kajo Apuvälineet Oy:ssä joka myy, markkinoi ja asentaa erilaisia elektronisia ympäristönhallinnan, kommunikaation ja tietokoneen käytön apuvälineitä. Työ vaatii jonkin verran reissaamista, mutta toisaalta joustavan työajan suhteen se on antanut hyvät mahdollisuudet valmentamiselle.”

Mitä rooliisi jalkapallojaoston jäsenenä kuuluu, mitä lähtökohtaisesti hommaan sisältyy?

”Jalkapallojaostossa vastuullani on pelaajakehitykseen sekä akatemiatoimintaan liittyvät asiat. Viime vuoden lopussa sekä alkuvuoden aikana osallistuin Ilves jalkapallon miesten ja poikien urheilustrategian kehittämistyöryhmään, jossa pohdimme kuinka kehittää Ilveksen pelaajapolkua kaikissa ikävaiheissa aina pienimmistä junioreista miesten edustusjoukkueeseen saakka. Strategia vuosille 2022-2025 on tarkoitus julkaista tämän vuoden aikana. Osallistuin keväällä Ilveksen edustajana Palloliiton Läntisen alueen Seurojen ääni -seminaariin, jossa kerroin Ilveksen pelaajapolun lapsuusvaiheen strategisista painopisteistä.

Isompana ja jatkuvasti käynnissä oleva prosessina on, kuinka Ilves pystyy seurana enemmän tukemaan vapaaehtoisia valmentajia. Nyt olemme pyrkineet kyselyillä kartoittamaan valmentajien ja muiden toimihenkilöiden fiiliksiä ja työkuormaa sekä konkreettisia ideoita ja tarpeita minkälaisia tukimuotoja tarvitaan. Näiden pohjalta suunnittelemme sisäisiä koulutuksia, toimihenkilötapaamisia sekä muita tukimuotoja.

Pyrimme lisäksi tuomaan Ilveksen erilaisia valmentajapolkuja esille ja tunnetuksi. Seurassa on tarvetta monentyyppisille ja tasoisille valmentajille: lapsuusvaiheessa korostuvat valmentajan innostamisen ja vuorovaikutuksen taidot, nuoruus- ja huippuvaiheessa tulevat mukaan tekniset, taktiset ja fyysiset sekä psyykkiset kokonaisuudet. Valmentaja voi halutessaan kouluttautua johonkin itseä kiinnostavaan valmennuksen osa-alueeseen syvemmin ja seura pyrkii tarjoamaan eri koulutuksia kiinnostuksen mukaan. Seura myös tarjoaa mahdollisuuden tavoitella omaa huippuaan valmentajana, kuten useat valmentajapolut Petri Plymistä Joni Lehtoseen osoittavat.

Tavoitteena on, että kun olet Ilveksessä vapaaehtoisena toimijana, seura tukee omaehtoista toimintaa, eli saat itse vaikuttaa siihen mitä teet ja miten teet. Tavoitteena on myös, että toimijan pätevyyden tunnetta vahvistetaan mm. koulutusten ja sparrausten kautta. Seuran pitää korostaa vapaaehtoisten työn arvokkuutta seuralle, joukkueelle ja yleisesti valmentajien merkitystä koko Ilveksen pelaajakehitysprosessissa. Valmentajat eivät vain toimi omina yksikköinään joukkueissa, vaan osana koko Ilveksen pelaajapolkua. Tässä on vielä paljon tehtävää, mutta mielestäni olemme saaneet prosessin hyvälle alulle.”

Kuka tai ketkä ovat omaa kohderyhmääsi, keitä tekijöitä voit ja pystyt parhaiten auttamaan ja millä tavoin?

”Toivoisin pystyväni olemaan mahdollisimman monelle OTO-valmentajalle matalan kynnyksen tukihenkilö: jos joku asia painaa mieltä, minulle voi laittaa viestiä. Oma 14-vuotinen OTO-valmentajaura auttaa samaistumaan monenlaisiin vapaaehtoisvalmentajan tilanteisiin. Paljon tulee kentänlaidalla juteltua valmentajien kanssa ja pyrin viemään näitä ajatuksia seurassa eteenpäin. Lisäksi seurailen valmentajien WA-ryhmää, jotta siellä esiinnousseet asiat eivät jää roikkumaan ilmaan. Toki käyn paljon keskusteluita myös valmennuspäälliköiden ja muiden seuran ammattivalmentajienkin kanssa liittyen Ilveksen pelaajapolkuun ja sen kehittämiseen. Eli ehkä kaikki valmentajat ovat tavallaan kohderyhmääni.”

Onko jotain muuta, mitä haluaisit kertoa? Sana on täysin vapaa!

”Tsemppiä reeneihin ja peleihin! Teemme kaikki valmentajat ja muut toimihenkilöt valtavan arvokasta työtä lasten harrastusten eteen, tästä voimme kaikki olla ylpeitä!”

 

Anna Grönroos

Kuka olet?

”Olen Anna Grönroos ja lasten harrastusten myötä toiminut Ilveksessä vapaaehtoisena vuodesta 2014 lähtien. Toinen lapsistani pelaa P08-edustusjoukkueessa ja nuorimmaiseni aloitti viime syksynä P11 värit -joukkueessa.”

Mitä teet Ilveksessä? Entäpä ”oikeassa” elämässä?

”Ilveksessä jojoilen P08-joukkueessa, jossa vastuualueenani on viestintä. Osallistun harvakseltaan myös P11 värien someviestintään. Jalkapallojaostossa aloitin 2020 Ilveksen nykyisen toimistopäällikön, silloin vielä vapaaehtoisena toimineen Hämelahden Kaijan jalanjäljissä. Vapaaehtoistyö painottuu iltaan sekä viikonloppuihin ja onkin hyvää vastapainoa palkkatyölle, jossa hoidan talouteen ja viestintään liittyviä asioita.”

Mitä rooliisi jalkapallojaoston jäsenenä kuuluu, mitä lähtökohtaisesti hommaan sisältyy?

”Jalkapallojaoston jäsenenä vastaan viestintään liittyvistä asioista. Pyrin myös olemaan linkkinä vapaaehtoistoimijoiden ja työntekijöiden välillä. Aika paljon tulee vietettyä aikaa kentän laidalla ja vaihdettua kuulumisia eri joukkueiden ja toimihenkilöiden kanssa. On tärkeää saada tietää, millaisissa tunnelmissa kulloinkin mennään. Viestinnän merkitys korostuu tänä päivänä enenevässä määrin käsittäen aika laajojakin osa-alueita. Myös someviestinnän kehittyminen lisää vuorovaikutusta ja tuo myös uudenlaisia mahdollisuuksia, miksei välillä haasteitakin.

Jaoston vapaaehtoisena osallistun jalkapallojaoston kokouksiin ja keskusteluihin, mutta toimin myös arjessa yhteistyössä useamman työntekijäjäsenen kanssa. Olen mukana suunnittelemassa sitä, miten voimme kehittää seurassa jalkapallokulttuuria. Muutokset eivät tapahdu hetkessä, vaan tarvitaan useita eri tason toimenpiteitä, paljon sitoutumista sekä innokkaita vapaaehtoisia toimijoita sekä työntekijöitä, jotta asioita saadaan vietyä eteenpäin. Pitää visioida isosti, jotta muutoksia tapahtuu. Käytännön esimerkkeinä suunnitelmista ovat esim. toimenpiteet, joilla lujitetaan (aikuisten) edustusjoukkueiden ja junioriedustuksen sekä Futis-Liigan yhteenkuuluvuutta. Ilves-kentän ilmeen uudistaminen, kummipelaajatoiminta, erilaiset tapahtumat, junioripelaajien huomioiminen miesten ja naisten edustusjoukkueiden peleissä sekä somekanavilla tähtäävät osaltaan myös siihen, että olemme osa laajempaa kokonaisuutta. Viestinnän ja huomioimisen tulee liikkua kaikkiin suuntiin.

Käytännön työhön kuuluu paljon myös tiedottamista, mm. jojo- ja ikäluokkavastaavien sekä viestinnän joukkueenjohtajien ryhmiin. Viestinnän joukkueenjohtajien kanssa koitamme myös järjestää useamman kerran vuodessa tapaamisia, joissa käydään läpi ajankohtaisia nostoja. Osallistun ajoittain myös Ilves juniorijalkapallon somekanavien päivittämiseen, vaikkakin sitä pääosin ja erittäin ansiokkaasti hoitaa myös muut tekijät!

Jaoston alaisten projektien ja tapahtumien järjestämiseen tarvitaan useammat kädet ja onkin hienoa, että vastuuta voidaan jakaa myös näiden asioiden suunnittelussa ja toteuttamisessa jaosten jäsenten kesken. Esim. Rossin Paulan kanssa teemme paljon yhteistyötä.”

Kuka tai ketkä ovat omaa kohderyhmääsi, keitä toimijoita voit ja pystyt parhaiten auttamaan ja millä tavoin?

”Viestinnän kenttä on laaja ja koskettaa toisaalta kaikkia vapaaehtoistoimijoita. Ehkä tärkeimpinä kohderyhminä roolissani ovat juuri joukkueenjohtajat ja viestinnän joukkueenjohtajat. Viestintää yritämme kehittää myös työstämällä erilaisia oppaita, joista olisi apua joukkueiden toimihenkilöiden tai perheiden arjessa (joukkueenjohtajan opas, Ilves-vanhemman opas jne…). Otathan yhteyttä, mikäli sinulle tulee kysyttävää erityisesti viestintään liittyvissä asioissa. Parhaiten minut tavoittaa sähköpostitse tai WhatsApp-viestein.”

Onko jotain muuta, mitä haluaisit kertoa? Sana on täysin vapaa!

”Iso KIITOS kaikille vapaaehtoisille, teette uskomattoman tärkeää ja arvokasta työtä! Muistetaan tsempata toinen toisiamme niin hyvinä, kuin haastavampinakin aikoina!”

 

Timo Kotilainen

Kuka olet?

Timo Kotilainen Atalasta. Perheeseeni kuuluu vaimoni Marika ja kolme jalkapalloilevaa lasta Emilia, Konsta ja Lauri. Oma jalkapallourani jäi Palloliiton harrastesarjoihin, joista kirkkaimpana saavutuksena on Tuki-futiksen voitto 2000-luvun alkupuolelta Teku-aikoina perustamassamme Ganuunat-kaverijoukkueessa. Olen siis enemmän järjestöihmisiä kuin entinen pelaaja. Jalkapallo on kuitenkin ollut minulle se rakkain laji, vaikka seuraan kaikkea urheilua lähes yhtä intohimoisesti ja tunteella.

Tampereelle tulin opiskelemaan TAMKiin 1990-luvun puolessa välissä ja valmistuin aikanaan automaatiotekniikan insinööriksi. Noin 20:n taloteknisen urakointivuoden jälkeen teen nykyisin Tiedonhallinnan konsultointia Granlund Tampere Oy -nimisessä insinööritoimistossa.”

Mitä teet Ilveksessä? Entäpä ”oikeassa” elämässä?

”Toimin Ilves Futis-Liigassa Idän alueen aluepäällikkönä, tyttäreni B-tyttöjen aluejoukkueen valmentajana sekä nuorimman poikani Ilves P11 -joukkueen apuvalmentajana.

Minusta tuli ilvesläinen oikeastaan vanhimman tyttäreni Emilian päättäessä aloittaa 2011 jalkapallon Ilves Futis-Liigassa, samalla vanhin poikani Konsta halusi seurata esimerkkiä. Aloin samalla valmentamaan Atalan tyttöjen joukkuetta ja sillä tiellä olen edelleen, tyttöjen ollessa jo B-ikäisiä. Parin kesän jälkeen silloinen aluepäällikkö Kari Hangasmäki pyysi minua yhdyshenkilöksi, ja aloin hiljalleen upota seuratoimintaan.

Näihin aikoihin Leinolan kentälle tuli Eerikkilästä vanha tekonurmikenttä. Atalan, Linnainmaan ja Vehmaisten alueen pelaajamäärien kehitys sai uudesta kentästä lisää vauhtia. Jonkin ajan kuluttua sain tehtäväkseni isännöidä Leinolan kentän toimintoja Ilveksen puolesta.

Joukkueiden harjoitusvuorojen jakaminen on joka keväinen ongelma, harrastaja- ja joukkuemäärien jatkaessa Idän alueella kasvuaan. Leinolan kentällä harjoittelee parhaillaan yli kaksikymmentä Ilves Futis-Liigan joukkuetta kaksi kertaa viikossa, joten kentällä on vilskettä lauantaita lukuun ottamatta, joka ilta puoli kymmeneen asti.

Muutama vuosi sitten sain tehtäväkseni hoitaa myös Idän alueen aluepäällikön tehtäviä ja vastuualue laajeni kattamaan myös Vehmaisten ja Annala-Kaukajärven kaupungin osien joukkueita. Onneksi mukana on todella ammattitaitoinen ja innostunut yhdyshenkilöiden joukko, joka polkaisee toiminnan käyntiin joka kevät lähes tyhjästä parin sekasortoisen viikon aikana. Tänäkin vuonna Idän alueella Ilves Futis-Liigassa palloilee yli tuhat futaria kolmessa kaupunginosassa.”

Mitä rooliisi jalkapallojaoston jäsenenä kuuluu, mitä lähtökohtaisesti hommaan sisältyy?

”Olen jalkapallojaostossa Futis-Liigan mandaatilla, ja pyrin pitämään matalan kynnyksen jalkapallon harrastamista lähiliikuntapaikoilla esillä. Futis-Liigan merkitystä lasten liikuttajana kesäisin ei voi väheksyä. Tänäkin kesänä Ilves Futis-Liigassa harrastaa noin 4500 futaria, aktiivista pelaamista vähintään kaksi kertaa viikossa ja pelit päälle.

Yhtenä tärkeänä jaostotyön osana näen myös olosuhteiden kehittämisen sekä edustuksen, että Futis-Liigan kannalta. Ilveksessä onkin viime aikoina saatu kehitystä aikaan juuri olosuhteiden parantamisessa. Yksi tämän budjettikauden suurimmista hankkeista on Vuoreksen ja Leinolan tekonurmipäällysteen uusiminen ja vaihto.

Osoituksena Ilves-yhteisön voimasta toukokuussa järjestetyssä Tampereen kaupungin Osallistuvan Budjetoinnin (osbu) äänestyksessä Suoja-aita Leinolan kentän ympärille -ehdotus sai vahvan kannatuksen ja se menee toteutukseen toivottavasti kuluvan vuoden aikana.

Osallistun myös vapaaehtoisten tukemisen kehittämiseen seuratoiminnassa Miikan (Kyllönen) ja Ilona Pasman kanssa.”

Kuka tai ketkä ovat omaa kohderyhmääsi, keitä toimijoita voit ja pystyt parhaiten auttamaan ja millä tavoin?

”Kohderyhmäni on lähinnä Futis-Liigan toimijat, yhdyshenkilöt, aluevalmentajat sekä kaupunginosajoukkueiden vapaaehtoiset.

Tässä noin 800 vapaaehtoisen toimijan joukossa lepää Ilveksen vahvuus; et aina joudu painiskelemaan tehtävien ja ongelmien kanssa yksin.”

Onko jotain muuta, mitä haluaisit kertoa? Sana on täysin vapaa!

”Olen nauttinut tästä harrastuksesta jo 11 vuotta, ja voin suositella vapaaehtoistoimintaa kaikille vanhemmille. Jokaiselle löytyy aivan varmasti omia taitoja vastaava tehtävä, jossa voi osallistua oman lapsen harrastukseen.”

 

Iso kiitos koko nelikolle hienoista vastauksista ja tärkeästä työstä, jota teette. Sama koskee kaikkia muita vapaaehtoistekijöitä, kiitos teille!