Ilves Futis-Liigan kasvatti ja Ilves/2:ssa sekä TFA:ssa mukana oleva Jessica So lähtee Yhdysvaltoihin! Hyökkäyksessä ja keskikentällä viihtyvä Jessica lähtee opiskelemaan Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitsevaan University of the Pacificiin.

Tällä hetkellä Jessica on loukkaantuneena ja hän kuntouttaa parhaillaan polvensa eturistisidettä. Kuntoutuksesta on jäljellä noin yhdeksästä kuukaudesta kuusi, joten ihan heti hän ei pelikentille pääse. Fiilikset Yhdysvaltoihin matkaamista kohtaan ovat kaikesta huolimatta odottavat, mutta samalla haikeat.

”Siis jees! Vähän on haikeat fiilikset totta kai, mutta enemmän olen kuitenkin innoissani. Jengi on kovasti kysellyt, että ’jännittääkö’ mutta siis ei oikeastaan. Ehkä se ei ole vielä ehtinyt iskeä”, Jessica sanoo.

Kerro vähän taustoistasi?

”Aloitin futiksen Ilveksen Futis-Liigassa Kalevan kaupunginosassa ja pelasin Ilveksessä aina vuoteen 2017 asti. Siirryin TPV:nhen ja olin siellä kauden, tulin takaisin Ilvekseen ja sen jälkeen pidin vuoden tauon.

Välivuotena höntsysin Ilveksen harrastejoukkueissa ja pidin pallotatsia yllä. Vuoden jälkeen TPV:stä kysyttiin pelaamaan myös höntsyilymielessä, kun oli pelaajat vähissä. Siinä sitten alkoi taas kiinnostamaan futis ihan kilpailumielessä ja pääsin onneksi mukaan TFA:n toimintaan.

TFA kiinnosti kovasti laadukkaan treenaamisen takia ja siellä oli tuttuja pelaajia sekä kavereita mukana. Itselleni uudet pelaajat ottivat minut myös tosi hyvin mukaan. Näen, että TFA on auttanut minua paljon.

U16- ja U17- maajoukkueissa olin myös mukana, kunnes lopetin futiksen.”

Miksi juuri Yhdysvallat? Mitä lähdet opiskelemaan?

”En oikein itsekään tiedä, että miksi juuri Jenkit, tuli vähän päähänpistona! Olen toisaalta kyllä aina halunnut lähteä sinne vaihtoon. Mutta silloin kun oli ihan kunnon koronarajoitukset ja ei ollut treenejä tai mitään, niin otin yhteyttä tuonne UP Globaliin (Universal Players Global) ja sitä kautta pääsin sitten tuonne.

Menen tosiaan opiskelemaan yliopistoon, nyt ensimmäisenä vuonna viestintää ja se ensimmäinen vuosi menee vähän siinä hakemisessa, että mitä haluaa opiskella. Uskon kyllä, että pääaineena pysyy viestintä tai sitten vaihdan mediaan.

Futiksen ansiosta sain sen verran hyviä stipendejä, että opiskelemaan on mahdollista lähteä. Yliopisto-opinnot on kuitenkin melko hintavia Yhdysvalloissa. Oli kyllä kiva huomata, että kun on pelannut niinkin pitkään ja hyvällä tasolla, niin se tuottaa siinä mielessä tulosta tässä. Katsotaan sitten mitä tulevaisuus tuo tuon neljän vuoden opintojen jälkeen, jäänkö sinne pelaamaan, tekemään töitä vai mitä. Saa nähdä!”

Millainen joukkue on ja missä se pelaa?

”Joukkue pelaa yliopistosarjan ykkösdivaria. Kausi siellä pelataan syksyllä ja preseason aloitetaan elokuussa. Keväällä siellä on joitain harjoitusotteluja, niin valitettavasti tällä kaudella en kilpaotteluihin ehdi.

Joukkueesta ollaan oltu yhteydessä ihan alusta asti ja huomaa kulttuurieron siinä, että sieltä otetaan yhteyttä ja pelaajatkin varmistelee, että ei ole millään tavalla ulkopuolinen olo tai mitään. Jos on jotain kysyttävää, niin sieltä on tehty selväksi, että voi kysyä ihan suoraan.”

Kerro vähän hakuprosessista, millaisia vaiheita siihen kuuluu?

”Itse en tiennyt hirveästi mitään yliopistoja, muita kuin nyt nämä isoimmat ja tunnetuimmat, niin otin tosiaan yhteyttä tuonne UP Globaliin. Siellä on sellainen yliopisto-ohjelma ja he auttavat nimenomaan urheilijoita etsimään kouluja.

He selvittävät, että mitkä ovat omat tavoitteet ja näin. Itse tein selväksi, että länsirannikko olisi minun paikkani. Sinänsä paikalla nyt ei ole niin väliä, mutta kyllä se länsirannikko kiinnosti. Siellä katsottiin vähän arvosanojani ja futiksen tasoa, että mihin rahkeet riittää.

UP Global otti yhteyttä eri kouluihin, tehtiin sellainen highlight-video ja vähän kerrottiin infoa. Sitten koulut, jotka kiinnostui, niin ottivat itse minuun yhteyttä ja niistä valikoitui lopulta University of the Pacific.”

Millaisia odotuksia sinulla on?

”Hyvät fiilikset ainakin on. Tähän omaan kuntoutusprosessiin liittyen lääkärit, fyssarit ja muut ovat olleet sieltä yhteydessä, niin siinä mielessä ei pelota sekään. Minulla tulee itseasiassa olemaan siellä kämppis, jolla on sama loukki kuin minulla, niin ollaan aika samassa tilanteessa ja sieltä saa varmasti tukea.”

Mitä odotat kaikista eniten?

”Kokemusta ylipäätään. Yliopistotutkinto on tietenkin kova ja kun on sellainen aine, mitä kiinnostaa opiskella, niin kuin nyt on viestintä tai media, niin ihan innoissani olen sitä kohtaan. Futista odotan myös, kunhan pääsee sitten pelaamaan.

Ylipäänsä se kulttuuri ja kaikki kiinnostaa. Ihan sama mitä silloin neljän vuoden päästä tapahtuu, kun on ollut neljä vuotta ulkomailla, niin se näyttää varmasti hyvältä, ihan mihin sitten hakeekin.”

Jessican tulevaan opinahjoon, Kalifornian osavaltion Stocktonissa sijaitsevaan University of the Pacificiin voi tutusta heidän verkkosivuillaan: https://www.pacific.edu/. Jessican tuleva joukkue puolestaan Pacific Tigers: https://pacifictigers.com/.

Kaikkea hyvää ja tsemppiä haasteisiin Jessicalle!

JS2

Jessica kuntouttaa tällä hetkellä polveaan ja odottaa peleihin pääsemistä.