Arsenii Tets on ollut auttamassa ukrainalaisia lapsia sopeutumaan Ilves Futis-Liigan pariin.

Ilves jalkapallo on pitkin kevättä ja alkanutta kesää ollut mukana tukemassa ukrainalaisten kotiutumista Suomeen ja varsinkin Tampereen alueeseen.

Ilves jalkapallon missiona on tarjota jalkapalloa kaikille ja ydintoimintamme avaaminen ilmaiseksi ukrainalaisille on ollut missiomme mukainen tukimuoto. Haluamme mahdollistaa ajatusten siirtämisen jalkapallon avulla hetkeksi pois sotatoimista ja tarjota tavan päästä mukaan paikalliseen seuratoimintaan. Olemme toiminnoillamme mahdollistaneet jo lähes 40 ukrainalaiselle jalkapallon harrastamisen Ilveksessä ja mukana projekteja tukemassa varusteiden, taloudellisen tuen ja työpanostusten kautta ovat olleet muun muassa Intersport Koskikeskus ja BearIT. Suuri kiitos tukijoille!

 

Mitä konkreettisia tukitoimia Ilves jalkapallo on tehnyt?

Ilves jalkapallo oli järjestämässä harrasteiltaa Ukraina Talolla toukokuun 18. päivä. Omia lajejaan ja toimintaansa olivat esittelemässä muun muassa TaTu, YMCA Tampere, Tampereen Voimistelijat, Tanssistudio Razzmatazz, Tampereen Urheilijat 38, Tampere Park Run ja Fiilis Fitness sekä tietysti Ilves jalkapallo. Lisäksi tapahtumassa oli mukana tapahtumatuki-ilmaislipuilla Sorin Sirkus.

Kaikki paikallaolleet seurat olivat valmiita tarjoamaan harrastusmahdollisuuden ukrainalaisille ilman veloitusta.

Ilveksen aikuisten edustusjoukkueiden kotiotteluissa Kaupissa ja Ratinassa järjestettiin kauden alkupuolella varustekeräykset, joissa varusteita kerätiin niin Tampereen vastaanottokeskuksen asukkaille kuin myös muiden ukrainalaisten käyttöön. Tämän lisäksi Ilves ry:n Rieväkadun toimistolta löytyi keräyslaatikko ja Ilves Futis-Liigan joukkueet ovat myös itsenäisesti keränneet varusteita niitä tarvitseville.

Ilves Futis-Liigan varastolta löytyy edelleen varusteita, joita jaetaan ukrainalaisille ja muille apua tarvitseville. Urheiluvarusteita tuli varsin ilahduttava määrää, kiitoksia vielä kaikille lahjoituksista!

Kaupin urheilupuistossa pidettiin kevään aikana matalan kynnyksen jalkapallotunteja vastanottokeskuksen asukkaille. Harjoituksia olivat vetämässä Ilveksen työntekijät. Jalkapallotuntien yhteydessä vastaanottokeskuksen asukkaille jaettiin palloja, nappulakenkiä ja muita urheiluvarusteita.

 

Ukrainalainen kesätyöntekijä ja ilmaiseksi mukaan Futis-Liigaan sekä junioriedustusjoukkueisiin

Ilves Futis-Liigan on saatu lähes 40 uutta harrastajaa ukrainalaisperheistä. Futis-Liigan pariin palkattiin myös yksi ukrainalainen kesätyöntekijä. Pääsimme jututtamaan häntä ja kysymään, miten hän on päässyt mukaan Ilveksen toimintaan.

Arsenii Tets on mukana Kalevan kaupunginosassa apuvalmentajana, jonka lisäksi hän toimii tulkkina ja linkkinä ukrainalaisten perheiden sekä seuran välillä. Arsenii pelaa lisäksi kahden muun ukrainalaisnuoren kanssa Ilveksen junioriedustuksen puolella A2+B3-joukkueessa.

Arseniita pyydettiin kertomaan hieman, että kuka hän on ja mitä on pitänyt Ilveksessä työskentelystä. Arseniin vastaukset on käännetty englannista suomeksi.

”Hei, olen Arsenii! Olen 18-vuotias ja olen kotoisin Harkovasta, Ukrainasta.”

Miten hommat ovat toimineet Ilveksessä mielestäsi, onko kaikki mennyt hyvin?

“Kaikki on hyvin! Olen erittäin kiitollinen seuralle ja yhteistyökumppaneille tästä mahdollisuudesta työskennellä ja kasvattaa arvokasta kokemusta.”

Mitä kaikkea olet päässyt Ilveksessä tekemään, onko Futis-Liigan parissa työskentely ollut mielekästä?

“Olen täällä auttaakseni ukrainalaisia lapsia harrastamaan jalkapalloa ja auttamaan heitä ymmärtämään paremmin, mitä valmentajat heiltä pyytävät. Ja olen auttamassa myös valmentajia ymmärtämään ukrainalaisia sekä integroimaan lapsia suomalaisiin joukkueisiin.

Uskon, että tämä on todella tärkeää lapsille. Kun sota alkoi, todella monet joutuivat pakenemaan ja jättämään kotinsa, eikä heille jäänyt mitään. He lähtivät Ukrainasta, jättäen jälkeensä tavaroidensa lisäksi heidän unelmansa, tavoitteensa ja suunnitelmansa.

On paljon lapsia, jotka haluavat vain pelata jalkapalloa tai heidän unelmansa on tulla jalkapalloilijaksi, ja Ilves on ollut mahdollistamassa tätä. Ja minä tietenkin olen auttamassa mielelläni!”

Mikä on ollut mielestäni hienointa huomata Ilveksessä ja Tampereella?

”Pidän siitä, että koko henkilökunta (toimihenkilöt ja työntekijät) ovat olleet auttavaisia ja ystävällisiä, kaikki auttavat mielellään. Suomalaiset lapset ovat todella siistejä myös! He kohtelevat ukrainalaisia lapsia ymmärryksellä.”

Ilveksen hankekoordinaattori Ilja Värtinen, joka on ollut vahvasti mukana ukrainalaisten integroimisessa niin Tampereelle kuin Ilveksenkin toimintaan, kertoi toimista, joita Ilves on tehnyt ja kiitää samalla tärkeää työtä tekeviä vapaaehtoistoimijoita.

”Mielestäni on onnistuttu hyvin (integraatiotyössä). Ollaan jalkauduttu kentälle hyvin ja onnistuttu tekemään yhteistyötä niiden tahojen kanssa, jotka tekevät näiden asioiden kanssa jatkuvasti töitä.”

”Omasta puolestani haluan kiittää kaikkia vapaaehtoistoimijoita, niin valmentajia, joukkueenjohtajia kuin muita toimihenkilöitä, jotka toimivat Futis-Liigan joukkueissa ukrainalaisten kanssa. Kaikki on ottaneet ukrainalaiset hienosti mukaan ja ovat puhaltaneet yhteen hiileen.”

”Ja haluan lisätä, että jos jollekin tulee fiilis, että tarvitsee tukea seuralta jonkin asian kanssa, niin voi olla minuun tai Huikurin Pekkaan yhteydessä!”

 

Ukraina Talon, vastaanottokeskuksen ja Kölvin kautta lippuja Ilveksen peliin

Ukrainalaisia ja muita maahanmuuttajia on kutsuttu miesten edustusjoukkueen seuraavaan kotiotteluun Ratinassa. Heitä on pyritty tavoittamaan lahjoittamalla ottelulippuja tahoille, jotka tekevät monikulttuurista työtä Tampereella, eli vastaanottokeskukselle, Ukraina Talolle ja Kölville.

Ilves kohtaa FC Lahden Ratinan stadionilla lauantaina 18. kesäkuuta kello 17:00. Tervetuloa Ratinan katsomoon!

 

Lisätietoja Ukrainaan liittyvissä asioissa antavat:

Hankekoordinaattori Ilja Värtinen, 045 158 5635,

Ilves Futis-Liigan johtaja Pekka Huikuri, 044 262 8141,

IMG 5654

Futis-Liigan Kalevan 2013-syntyneiden poikien treenimeininkiä Litukan kentältä!