Ilves jalkapallon erotuomarivastaavana aloitti viime vuoden loppupuolella entinen huippuerotuomari Olli Niemelä.

Olli jatkaa tehtävässään erotuomarivastaavana kahden vuoden sopimuksella. Olli sai siipiensä suojaan päättyneelle kaudelle tutortuomareiden ryhmän.

Ilveksen tutortuomareiden ryhmä oli noin 10 hengen kokoinen. Tutortuomarit, sen lisäksi että vihelsivät itse pelejä, toimivat tutoreina varsinkin nuorille pelinohjaaja/tuomarinaluille, kertoen vinkkejä, antaen kehuja ja toimien yleisesti tuomarien tukena.

Tuomarien tutortoiminta sai kiitosta menneellä kaudella Turkua ja Seinäjokea myöten ja monet valmentajien tai joukkueiden taustojen mielestä epäselvät tilanteet selvisivät nopeastikin kauden mittaan, kun joukkueille kerrottiin, että kukin tilanne käydään läpi pelinohjaajan/tuomarin sekä tutorin kesken.

Tuomarien tutortoiminta jatkuu myös tulevina kausina. Kehittämistä unohtamatta.

 

Erotuomarivastaava-Ollin ounastelut

Ilves jalkapallon erotuomarivastaava Niemelä kertoi ensimmäisestä kaudesta, jolloin Ilveksen tutortuomarit olivat aktiivisesti pelitoiminnassa mukana. Kuinka ensimmäinen kausi sujui, millaisia kehityskohteita on näkökentässä?

Miten ensimmäinen vuosi erotuomarivastaavana sujui?

”Sen saa määritellä muut henkilöt, jotka näkevät millaisia muutoksia on tapahtunut vuoden mittaan. Omasta vinkkelistä paljon on tullut opittua uutta ja tutustuttua hienoihin tyyppeihin matkan varrella.”

Oletko ollut tyytyväinen tutortoimintaan ja tutoreihin ylipäätään?

”Meidän pieni ja pippurinen tutorryhmä on kyllä ollut valtava voimavara. Sen lisäksi, että olemme päässeet tukemaan nuoria pelinohjaajia, tällä porukalla on venytty ja paukuttu turnauksissa, jotta kaikki pelit ollaan saatu hoidettua. Suuri kiitos jokaiselle!”

Millaisia konkreettisia toimia saitte aikaan ensimmäisellä kaudella?

”Rantauduttiin Futis-Liigan peleissä kenttien laidoille, oma kokemus oli se, että ihmiset osoittivat kiinnostusta tutoreita kohtaan ja saatu palaute oli positiivista. Turnauksissa myös päästiin loppua kohden enemmän käyttämään tutoreita kentän laidalla ja toivottavasti jatkossa vieläkin enemmän. Saimme paljon tietämystä meidän viheltäjistä sekä saimme muutaman jo erotuomarikerhon kurssille myös.”

Näkyikö hyvä työ tuomarien/pelinohjaajien määrässä, tuliko viheltäjiä lisää?

”Tuli lisää, mutta vieläkin kaivataan enemmän. Syksy Futis-Liigassa oli varsin haastava sekä turnauksien täyttö, koska määrä tippui radikaalisti, kun koulut alkoi ja meidän junioreilla on omat treenit ja menot, ei voida olettaa heidän olevan aina meidän käytettävissä.”

Mitkä asiat muuttuvat ensi vuodelle, mitä teette eri tavalla?

”Olemme paljon valmiimpia, meillä on paljon enemmän tietoa kaikesta. Kun projekti aloitettiin, pöydällä ei ollut edes villakoiria, nyt siellä on paljon ajatuksia sekä kokemusta, että myöskin arvokasta dataa.”

 

Tutortuomari-Timon tuumailut

Yksi tutortuomareista menneellä kaudella oli Timo Kotilainen. Timo on monessa mukana, sillä pelien viheltämisen ja tutoroinnin lisäksi hän toimii Ilves Futis-Liigan Idän aluepäällikkönä sekä on vapaaehtoisjäsenenä Ilves ry. jalkapallojaostossa.

Timo on näin ollen saanut näkemystä asiaan moneltakin eri kantilta.

Miten toiminta lähti tänä vuonna käyntiin, tällaiselle toiminnalle oli ilmeisesti kysyntää?

”Minusta tutortoiminnalle on suuri tilaus; nuoremmat tuomarit ja pelinohjaajat jätetään usein oman onnensa nojaan viheltämään peliä pelkän pelinohjaajakurssin opeilla. Tuomarointi on jatkuvaa opiskelua ja harjoittelua; onnistumista ja epäonnistumista.

Toiminta on alkanut mielestäni hyvin ja olemme saaneet paljon uusia kasvoja rinkiin ja pystyneet myös pitämään heidät mukana. Tuen ja tutoroinnin tarve varsinkin uran alussa on suuri.”

Mikä on tutorin tärkein tehtävä, miten autatte nuoria ja kenties vanhempiakin viheltäjiä?

”Seuraamme tuomarin toimintaa ja vaikeat tai ongelmalliset ratkaisut käydään yhdessä keskustelemalla läpi puoliajalla ja pyritään auttamaan tuomaria parantamaan tekemistään loppupeleihin. Usein vihellys ja näytöt paranee ihan pienellä viilauksella. Kerralla ei ole tarvetta korjata kaikkea.”

Onko tuomareita/pelinohjaajia tullut toiminnan myötä enemmän mukaan?

”Uusia innokkaita tuomareita on saatu mukaan hyvin ja mikä tärkeintä; heitä ei ole jätetty yksin selviytymään vaan annetaan tukea ja ohjausta uran alussa.”

Mitä kehittäisit tutortoiminnassa, jotta nuoria tuomareita saataisiin entistä enemmän mukaan ja heitä voitaisiin tukea vielä paremmin?

”Mielikuva pelin ’sylkykupista’ pitää saada käännettyä peliä edistävään suuntaan. Futis-Liigan puolella on jo saatu hyviä tuloksia pelaajien ja valmentajien käyttäytymisessä. Keskitytään peliin eikä tuomarin haukkumiseen.”

Mitä tutortuomari sanoo sellaiselle nuorelle, joka miettii mukaan lähtemistä, mutta epäröi vielä?

”Reippaasti mukaan, me olemme tukemassa ja apua saa pyytämällä.”

 

Ilves Futis-Liigan johtaja Pekka Huikuri antoi myös kommenttinsa tutortuomarien ensimmäisestä kaudesta.

”Lähtökohta meillä oli se, että turnauksiin ja Futis-Liigan ottelutapahtumiin tuomarien löytäminen oli äärimmäisen hankalaa. Meillä kävi hyvä tuuri, että löydettiin ihmisiä keille tuomaritoiminta on todella tärkeää ja ketkä oli kiinnostunut toiminnasta.

Ensimmäinen vuosi oli lupauksia herättävä, varsinkin kevätkausi meni hienosti ja saatiin pelit helposti täytettyä.

Tänäkin vuonna oli paljon uutisia, siitä miten esim. vanhemmat on puhuneet nuorille tuomareille, niin tämä tukitoiminta auttaa myös siihen, että nuoret viheltäjät saa apua ja tukea vanhemmilta ja kokeneemmilta henkilöiltä.

Ollaan todella tyytyväisiä, että päästiin Ollin kanssa sopuun kahden vuoden jatkosta. Tässä on hieno mahdollisuus toiminnan kehittämiseen, kun laajennetaan Ollin toimenkuvaa myös tuonne kilpapuolelle ja saadaan erotuomarien ääntä kuuluviin sielläkin.”

P918

Ilves jalkapallon erotuomarivastaava Olli Niemelä pääsi myös tuttuihin vihellyspuuhiin kauden mittaan.