Hulinaa F7-poikien PIHLAJALINNA-peli-illassa syyskuussa 2021!

Palloliitto uutisoi helmikuun alkupuolella, että Suomessa oli vuoden 2021 päätteeksi jalkapallon ja futsalin harrastajia ennätyksellinen määrä, 141 433. Upea määrä, huomioiden varsinkin, että vuonna 2020 harrastajamäärät olivat pudonneet edellisvuodesta 6,3 prosenttia.

Tästä hienosta, reilun 140 tuhannen harrastajan määrästä Ilves jalkapallon osuus on mahtavat 4516 harrastajaa. Määrä, jolla Ilves jatkaa edelleen Suomen suurimpana jalkapalloseurana harrastajamäärillä mitattuna. Jos Ilves-Futsalin harrastajat lasketaan mukaan, harrastajien määrä keltavihreissä väreissä on hieno 4603.

Tilastoja ja harrastajien määriä eri seuroissa ja kunnissa pääsee tutkimaan Suomen Palloliiton Public Tableau -profiilissa.

Kasvattamisen tärkeys ja mahdollisuuksien luominen

Ilves jalkapallon missiona on tarjota jalkapalloharrastusta kaikille ja se näkyy konkreettisesti Ilveksen tarjoamissa harrastusmahdollisuuksissa. Ilves jalkapallo aloittaa liikuttamisen jo 3–4-vuotiaiden lapsi-vanhempi toiminnasta lähtien. Ilves Futis-Liigan alaisuuteen kuuluva kokonaisuus mahdollistaa perheen pienimmille sekä heidän vanhemmilleen yhteisen harrastuksen, jossa kuningaslajiin aletaan tutustua pienin askelin. Lapsi-vanhempi toiminta jatkuu tietysti myös kaudella 2022, ilmoittautuminen toimintaan avautuu maaliskuun alusta lähtien.

Suomen suurin kortteliliiga Ilves Futis-Liiga liikuttaa vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria. 47. toimintakauden aloittava Futis-Liiga käynnistyy tänä vuonna pääsiäisviikolla 16. Harjoitukset ja PIHLAJALINNA-peli-illat alkavat pyöriä täydellä vauhdilla ja kausi jatkuu pitkälle syksyyn. On upea asia nähdä iloisia ja nauravia kasvoja jalkapalloharrastuksen parissa huhtikuisesta Futis-Liigan aloituksesta lähtien.

Kilpailupuolella Ilveksen junioriedustusjoukkueiden kausi alkoi virallisesti marraskuussa. Uusina junioriedustusjoukkueina aloittivat 2013- ja 2014-syntyneet tytöt sekä 2014-syntyneet pojat. Monet hieman vanhemmista Ilveksen joukkueista taistelevat pääsystä SM-sarjoihin. Ilves/2-joukkueet puolestaan pelaavat Naisten Ykköstä ja Miesten Kakkosta ja aikuisten edustusjoukkueet pääsarjoja Kansallista Liigaa ja Veikkausliigaa.

Aikuisten harrastejoukkueita seuralta löytyy niin naisten kuin miestenkin puolelta ja seuran Kunnossa Kaiken Ikää -joukkueet ovat puolestaan niittäneet menestystä ikämiesten SM-kisoissa, samoin kuin moninkertainen perättäinen Suomen mestari, Ilves Erityisryhmä.

Seuralla on siis tarjolla laaja-alaisesti niin harrastusmielistä kuin tavoitteellisempaakin pelaamista ja tämä monipuolisuus on Ilvekselle seurana todella tärkeä asia.

Kun toiminnassa on mukana yli 4500 pelaajaa, onkin selkeää, että Ilves on myös sosiaalinen asia. Viime vuonna ilmestynyt UEFA SROI -raportti osoitti, että Ilves jalkapallon tuottama vuosittainen hyöty yhteiskunnalle on peräti 31,37 miljoonaa euroa. Tästä summasta sosiaalinen hyöty yhteiskunnalle on 6,06 miljoonaa euroa.

Sosiaalisuutta lisää entisestään seurayhteisön ja seurakulttuurin eteenpäin vieminen. Tämä on asia, jossa Ilves jalkapallo haluaa kehittyä entisestään. Seuran arvoja ovat avoimuus sekä välittäminen ja Ilveksessä on otettu käyttöön monia keinoja, joilla luodaan avoimuutta ja tuodaan ajatuksia sekä näkemyksiä ruohonjuuritasolta lähtien näkyville. Työ jatkuu edelleen tämän suhteen.

Ilves toimii myös tärkeänä kasvattajana, onhan seuran pelaajista noin 4000 juniori-ikäisiä pelaajia. Jalkapalloharrastus opettaa uusia asioita yhdessä työskentelystä ongelmanratkaisuun, harrastuksen parista löytää mahdollisesti elinikäisiä ystäviä ja liikkuminen ylläpitää terveyttä, niin fyysisessä mielessä kuin henkisestikin. Terveydellisiä hyötyjä Ilves tuottaakin yhteiskunnalle 11,37 miljoonan euron edestä vuosittaisella tasolla.

Harrastuksen aloittaminen Ilveksessä

Jalkapallon aloittaminen tai jatkaminen on helppoa keltavihreissä. Tarjontaa löytyy jokaiselle ikäluokalle ja kynnys aloittamiseen on matala. Jos miettii, että milloin jalkapallo kannattaa tai milloin sen voi aloittaa, niin Aamulehti julkaisi asiasta mielenkiintoisen uutisen helmikuun puolivälissä, jossa käsiteltiin eri lajien aloittamisikiä. Ilves jalkapallon osalta äänessä oli toiminnanjohtaja Matti Anttonen.

”Yksi Ilveksen pelaajapolun tärkeistä kriteereistä on saada erityisesti alle 12-vuotiaiden kokonaisliikuntamäärät 20–30 tuntiin viikossa ja kannustamme pelaajiamme joukkueharjoitusten lisäksi omaehtoiseen harjoitteluun ja muuhun hyötyliikkumiseen esimerkiksi polkupyöräillen. Pelaajilla voi olla useampi laji harrastuksena ja erityisesti Futis-Liiga on mahdollistanut monille talvilajien aktiiviharrastajalle jalkapallon pelaamisen kesäisin”, toiminnanjohtaja kertoo Aamulehden uutisessa.

”Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja iso tekijä lajin vetovoimassa on matala aloittamisen kynnys. Jalkapallopelin aloittaminen vaatii minimissään vain pallon ja peli voi alkaa, myös varustekustannukset ovat alhaiset”, Anttonen jatkaa jalkapallon harrastamisen aloittamisesta.

Ilves jalkapallo tarjoaa myös jatkossa niin matalan kynnyksen ja alhaisten varustekustannusten omaavaa harrastetoimintaa kuin myös kilpailullista polkua aina Veikkausliigaan ja Kansalliseen Liigaan sekä kansainvälisille kentille asti.

Hyvä keino ja mahdollisuus maailman suosituimman pelin aloittamiseen löytyy Suomen suurimman kortteliliigan kautta. Futis-Liigan kausi alkaa huhtikuussa, viikolla 16.

Seuran aikuisten edustusjoukkueita pääsee kannattamaan naisten parissa 26. maaliskuuta alkaen ja miesten puolella 2. huhtikuuta lähtien.

Ctytot10

Futis-Liigan C-tyttöjen aluejoukkueen treenit Leinolan kentällä kesällä 2021.