Inside Ilves -juttusarja esittelee erilaisia Ilves-tekijöitä, yrittäen näyttää millaisia ihmisiä ja tekijöitä taustoista löytyy. Muihin Inside Ilves -tarinoihin pääset tutustumaan täällä: https://ilvesjalkapallo.fi/seurainfo/.
Ilves Futis-Liigan kilpailupäällikkö sekä Ilveksen jalkapallojaoston IT-vastaava Henri Karhunen kutsuu itseään aidoksi pöljäläiseksi insinööriksi Tampereella. Pakkohan tästä miehestä on tehdä juttu!
Mitä kaikkea tämä Savon lahja insinööri- sekä juniorijalkapallomaailmalle tekee Ilves juniorijalkapallon parissa? Kysyimme ja selvitimme!
Aloitetaan homma todellisella klassikolla. Kuka olet ja mitä teet?
”Olen Henri Karhunen eli ’Henkka’. Joissakin yhteyksissä minut tunnetaan myös ’Toppari Henkkana’. Olen tullut Savosta Tampereelle joskus 2007–2008 välillä.
Nuoruudessani pelasin pitkään jalkapalloa, jonka seurauksena ajauduin nopeasti oman pojan kanssa Ilveksen jalkapallotoimintaan. Sillä tiellä tässä ollaan edelleen ja nyt olen ollut noin 2 vuotta kokopäiväisesti Ilveksen jalkapallojaostolla seuratyöntekijänä.
Työssäni olen saanut/joutunut sotkeutumaan laajasti ja monipuolisesti Ilveksen jalkapallotoimintaan. Työtehtävissäni toimin niin sanotusti kilpajoukkueiden puolella sekä isossa roolissa harrastepuolella eli Futis-Liigassa. Junioriedustujoukkueiden puolella työtehtävät nivoutuvat pitkälti olosuhteisiin (kehittäminen, saatavuus, kenttätyöryhmät) ja niiden sisäiseen jakamiseen.
Asettelen siis joukkueiden ottelut ja harjoitukset. Osallistun aktiivisesti myös olosuhteisiin liittyviin asioihin. Näitä on lähiaikoina riittänyt, koska pyrimme koko ajan viemään omaa halliprojektia eteenpäin sekä Ilves-kenttä Vuoreksessa on tullut tiensä päähän tekonurmen osalta. Vaihdamme kentälle siis ensi kesänä uuden tekonurmimaton mikä on itsessään iso satsaus taas olosuhteisiin.
Lisäksi olemme suunnitelleet jo pitkälle uudistuksia Vuoreksen kenttäalueelle. Saimmehan sinne myös katsomon menneenä kesänä. Futis-Liigan puolella toimin kilpailupäällikkö-tittelillä mutta työnkuvassa olen tehnyt Futis-Liigan toiminnanjohtajan Risto ”Rike” Valkealan kanssa yhdessä suunnittelu- ja toteutustyötä. Tällä tarkoitan siis Futis-Liigan kauden läpivientiin liittyviä asioita.”
Suunnitelmia ja tehtävää siis riittää! Olosuhteet ovat asia, jotka tulevat varmasti aina aiheuttamaan puhetta suomalaisessa jalkapallossa, mutta eteenpäin on todellakin menty.
Hieman jo avasitkin, mutta kuinka kauan olet ollut Ilves jalkapallon parissa yhteensä hommissa ja miten tarkemmin sanottuna päädyit toimintaan mukaan?
”Vähän jo sivusinkin edellisessä asiaa, mutta tosiaan kokopäiväisenä olen ollut noin 2 vuotta. Sitä ennen toki ehdin olla kaupunginosavalmentajana, yhdyshenkilönä sekä aluepäällikkönä Futis-Liigan puolella.
Vuoro- ja olosuhdeasiat siirtyivät minulle, kun Markus Paananen siirtyi Palloliiton palvelukseen. Hän oli valmennuspäällikön roolissaan vastannut myös vuorojen jakamisesta.
Mukaan päädyin samoin kuten lähes kaikki; poika aloitteli jalkapallopolkuaan uudelleen henkiin herätetyssä lapsi-vanhempi toiminnassa. Tässä kyseisessä, sinä kesänä ainoana ryhmänä toimineen joukkueen vetäjänähän toimi eräs Janne Räsänen. Siitä suulaana savolaisena alkoi juttu luistaa ja ennen kuin huomasinkaan, olin seuraavana kesänä aloittavan F5-poikien Vehmaisten kaupunginosan valmentaja.
Olin omassa nuoruudessani arvostanut suuresti omia valmentajia sekä seuratekijöitä, jotka olivat vapaaehtoisena toimineet minun hyväksi. Tuli jotenkin heti tunne, että haluan antaa saamaa eteenpäin. Kyllähän samassa yhteydessä myös valmennuskärpänen puraisi. Aloin huomata, että olen itseasiassa hyvä lasten ja nuorten kanssa toimimisessa. Sain mahtavasti lisää valmentajia toimintaan ja siitä matka seurassa alkoi.
Olen ollut aktiivinen tekijä ja sen takia varmaan urapolku vienyt koko ajan kohti uusia haasteita. Lopullinen käänne kohti oli, kun lopettelin ohjelmointityöt ja hyppäsin täysin seuratyöntekijäksi. Toki (työ)taustani vuoksi olen vienyt myös paljon digiloikkaa eteenpäin Ilveksessä. Samassa yhteydessä olen toki halunnut tietyltä osin helpottaa vapaehtoisten toimijoiden työtaakkaa. Tässä haluan nostaa esille, että Ilveksessä vapaehtoisten toimijoiden tarve on valtava joka kausi.
On ollut upeaa nähdä, että näiden tärkeiden tekijöiden mukaan saaminen ja rekrytointi on onnistunut hyvin. Siitä erittäin iso kiitos kaikille, jotka päättävät lähteä mukaan toimintaan ja mahdollistavat lapsille ja nuorille mahtavan toiminnan.”
Vapaaehtoiset ovat todellakin äärimmäisen tärkeä voimavara niin Ilves jalkapallolle kuin suomalaisille urheiluseuroille ylipäätään ja heidän panokselleen on nostettava hattua.
Millä tavalla Futis-Liigan toiminta on muuttunut tekijän näkökulmasta sinä aikana, kun olet ollut mukana? Mitä kaikkea uutta on tuotu kuvioihin?
”Omasta näkökulmasta katsottuna käytössä oleva Toppari-järjestelmä on yksittäisistä asioista varmaan suurin muutos. Tässä toki oma lehmä ojassa siinä mielessä, että olen ollut alusta asti kehittämässä tätä Futis-Liigan käytössä olevaa taustajärjestelmää. Taustajärjestelmän avulla olemme saaneet siirrettyä jo useita toimintoja digiaikaan. Toki paljon on vielä tehtävää.
Olen tältä osin myös kiitollinen Ilvekselle, että työssäni saan ideoida ja toteuttaa näitä uusiakin toimintoja. Ilves on rohkeasti päätynyt panostamaan toiminnanohjaukseen. Topparin avulla olemme toki tehostaneet toimintoja, helpottaneet vapaehtoisten työtaakkaa sekä nostaneet yleisesti Futis-Liigan tasoa.
Isoista asioita seuraavaksi minulle tulee valmennuksen tasoon panostaminen. Olemme jo kahden kauden ajan kouluttaneet sisäisesti ennätysmäärät Futis-Liigan toimintaan mukaan tulevista valmentajista. Suosittelen näitä koulutuksia ehdottomasti aina kun toimintaan päättää liittyä. Tämä ei tarkoita, että kaikista pitäisi tulla ammattivalmentajia, mutta näistä koulutuksista saa perustiedot haltuun.
Lisäksi joidenkin pelaajien ja valmentajien polku vie junioriedustusjoukkueisiin. Siellä meillä on erittäin kova tavoite saada entistä enemmän koulutettuja valmentajia ja nostettua valmentajien valmennuskoulutusluokituksia. Tähän asiaan meille tulee painetta myös Palloliiton suunnalta koska olemme taso 5 luokituksen mukainen seura. Palloliitto myös asettaa näihin omia tavoitteitaan.
Kolmantena isona asiana minulle tulee mieleen uusittu aluejoukkuetoiminta vanhemmille ikäluokille Futis-Liigassa. Tämä on mielestäni oikea suunta pyrkiä estämään niin sanottua drop out -ilmiötä ja mahdollistaa myös näillä ikäluokille mielekäs harrastustoiminta. Pilottikausi oli onnistunut, vaikka toki kipupisteitä ja vanhojen toimintatapojen ravistelua tarvitaan. Uskon kuitenkin, että 2–3 vuoden kuluessa toiminta vakioituu ja löytää lopullisen muotonsa. Tavoitteena on toki aikanaan, esimerkiksi 5 vuoden päästä, että meillä pelataan C- ja B-ikäluokassa 8 joukkueen sarjoja vähintään.”
Muutoksiakin on tapahtunut ja niitä on varmasti tulossa lähivuosina entisestään. Positiivisina näyttäytyvät asiat saattavat ottaa hetken tai kaksikin, näkyäkseen kunnolla. Pysytään näissä positiivissa asioissa!
(Juttu jatkuu kuvan jälkeen!)
Entäpä mikä on ollut kilpailupäällikön mielestä ilahduttavin asia Futis-Liigan parissa vuoden tai parin sisällä?
”Ilahduttavin asia on ehdottomasti harrastajamäärät sekä kuten edellä mainitsin, tuo vapaehtoisten määrä. On ollut todella ilo nähdä, että vaikka koronavirus ynnä muut on aiheuttanut haasteita myös jalkapallotoiminnalle, olemme saaneet pidettyä lapsia ja nuoria liikunnan parissa. Tämä on niin älyttömän iso asia kansanterveyden ja muun osalta. Eikä pidä unohtaa miten paljon se vaikuttaa nuoriin. Kentiltä saadaan elämyksiä, kavereita ja tärkeitä oppeja elämään.
Tästä osoituksena on varmasti viime kesän ennätyskausi. Se oli jotakin niin huikeaa. Toki samalla asetamme itsellemme uusi haasteita ja tavoitteita. Valitettavasti esimerkiksi olosuhteet Tampereella eivät ole kaikkien kaupunginosien osalta hyvät lähiliikunnalle. Onneksi keskusteluyhteyttä kaupungin suuntaan on saatu lisättyä ja uskon, että tulevaisuudessa tämä parantuu entisestään. Sitten meillä on edelleen mahdollisuus kasvattaa toimintaamme.”
Tämä roolisi ja työnkuvasi Ilves Futis-Liigan kilpailupäällikkönä on noussut tässäkin jo muutaman kerran esille. Mitä varsinaisesti tarkoittaa kilpailupäällikkö, mitä tähän tehtävään kuuluu?
”Futis-Liigassa kilpailupäällikkö vastaa kilpailutoiminnasta kuten nimikin sanoo. Käytännössä tämä tarkoittaa kauden alussa sarjamuotojen ja sääntöjen määrittämistä yhteistyössä Riken sekä aluepäälliköiden kanssa.
Kun nämä asiat on saatu ratkottua, suunnittelemme kauden pelitoiminnan kokonaisuuden. Sen jälkeen alkaa oikeastaan se isoin työ, kun otteluohjelmia aletaan laatimaan turnauksiin, sarjoihin sekä peli-iltoihin. Nykyisillä pelaajamäärillä pelejä on todella paljon ja tämän toiminnan läpivieminen vie aikaa.
Tämän lisäksi kilpailupäällikkö pyrkii ratkomaan esille tulevia ongelmia kaikissa edellä mainituissa kilpailumuodoissa. Tehtävään kuuluu myös niin sanottu jalkautuminen, eli peli-illat ja turnaukset pääsääntöisesti vaativat kentän pintaan laskeutumista. Eli tapahtumissa ollaan paikan päällä. Onneksi tässä asiassa olemme saaneet apuja loistavilta Tutor- ja aluevalmentajilta. Muulta osin olemme Riken kanssa jakaneet illat karkeasti puoliksi.”
Futis-Liigasta puhuttaessa, niin kuin tässäkin yhteydessä on jo tullut esille, on lähes poikkeuksetta nostettava esille Risto Valkeala. Joko kuumottaa Riken eläkkeelle jääminen, millä tavalla tähän asiaan on varauduttu?
”Tietyllä tavalla varmaan kuumottaa ja moni miettii mitä tapahtuu, kun valtavan iso tekijä on jättäytymässä eläkkeelle. Asiaan on onneksi alettu varautua ja itse olen kyllä luottavainen asioiden järjestymiseen.
Toki kuten sanoin, Rike on ja on ollut niin älyttömän iso palanen Futis-Liigan sekä koko Ilveksen jalkapallotoimintaa, että sen korvaaminen suoraan on mahdotonta. Toisaalta näen nyt myös mahdollisuuden edelleen viedä uusia toimintatapoja eteenpäin ja kehittyä. Tykkään itse ravistella vanhoja toimintatapoja sekä pyrkiä koko ajan kehittymään. Seuran puolelta tähän tullaan vielä varautumaan todella paljon nyt ensi kesän toimintakauden aikana.”
Nyt kun Futis-Liigasta on puhuttu jo jonkin verran, niin sivutaan hieman lisää tätä junioriedustuksen puoltakin. Mitä muuta teet junioriedustuksen parissa, kun sielläkin puolella touhuat?
”Pääkuviot tuossa jo kerroinkin edellisissä vastauksissa mutta tokihan myös valmennan. Kuten tuossa kuvasinkin valmennuskärpäsen puraisseen, niin jatkan sillä polulla T12-tyttöjoukkueen kanssa. Kova tavoite ja toive olisi pyrkiä olemaan tämän ikäluokan mukana B-junioreihin eli aikuisikään asti. Omat haasteensa mukana olemiseen tuo toki muut seuran työtehtävät.
Tässä valmennushommassa kun olen ihan OTO-meiningillä (Oman Toimen Ohella) eli vapaehtoisena toimijana. Joudun siis pistämään aina välillä päivätyön työtehtävät vapaaehtoishomman edelle, kuten sadat muutkin Ilveksen toiminnassa mukana olevat. Parastahan tässä on, että valmennusta voi tehdä oman ehtimisen mukaan. Nyt talvella esimerkiksi ehdin olla enemmän mukana, mutta kun Futis-Liigan pelitoiminta ja muut taas alkavat, joudun valitettavasti jättämään harjoituksia väliin.”
Bonuskysymys loppuun! Minkälaisia temppuja Toppari Henkka tekee, jos Futis-Liigassa rikotaan osallistujaennätyksiä kaudella 2022?
”Aivan varmasti tulee temppuja ja uusia juttuja. Mikäli urheilu, jalkapallo ja seuratoiminta kiinnostaa niin pyrin sitä tuomaan esille erilaisesta vinkkelistä Toppari Henkan Instagram– ja Youtube-kanavilla. Toivottavasti mahdollisimman moni seurassa mukana oleva ottaa myös nuo seurantaan samalla kun ottaa seurantaan meidän Ilveksen jalkapalloon liittyvät Instagram-tilit!”
Muistathan, että Futis-Liigan kauden 2022 ilmoittautuminen aukeaa tammi-helmikuussa!