”Santi” kuvauksen uhrina toimihenkilöpalaverin yhteydessä.

Inside Ilves -juttusarja jatkuu pitkähkön tauon jälkeen. Inside Ilves esittelee erinäisiä Ilves-tekijöitä, yrittäen näyttää millaisia henkilöitä seuran taustoista ja tekijöistä löytyy. Ensimmäisessä jutussa tauon jälkeen esittelyvuoron saa Gökhan ”Santi” Celik, joka valmentaa eri ikäluokkien värit-joukkueissa ja toimii myös Ilveksen iltapäiväkerhon ohjaajana.

Millainen tyyppi on Gökhan Celik, miten kuvailisit itseäsi? 

”Olen valmentajana vaativa, jämäkkä, mutta myös rauhallinen ja suhtaudun asioihin rennolla otteella. Minulla on hyvät vuorovaikutustaidot ja tulen toimeen kaiken ikäisten ihmisten kanssa, joten minun on ollut helppo toimia lasten valmentajana.

Myös työni ohjaajana sekä kasvatusalan opinnot auttavat valmennustyössä. Minulle on tärkeää, että toiminta on tavoitteellista, ilmapiiri on positiivinen ja joukkueessa on hyvä joukkuehenki. Joukkueissani on mukava toimia ja meillä on hyvä yhteishenki isävalmentajien, joukkueenjohdon ja huoltajien kesken. Haluamme yhdessä mahdollistaa lapsille laadukasta juniorijalkapallotoimintaa.

Valmentajana haluan kehittyä jatkuvasti ja pysyä ajan tasalla. Olen suorittanut Uefa C -koulutuksen lisäksi C+ -koulutuksen (Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto, lasten valmentaminen). Suunnitelmissa on aloittaa Uefa B -koulutus ensi vuonna.”

Kerro hieman omista taustoistasi? 

”Aloitin jalkapallon pelaamisen 6-vuotiaana Turkissa kotikaupunkini junioreissa. Jalkapallon ohella pelasin myös käsipalloa. Pelasin siellä seitsemän vuotta, jonka jälkeen muutimme Suomeen. Pelasin jalkapalloa Ilveksessä 2-3 vuotta ja sen jälkeen muutamassa muussa tamperelaisessa seurassa. Armeijan aikana kävin Hämeenlinnan Härmän harjoituksissa. Polvi- ja nilkkavaivat ovat aiheuttaneet minulle paljon ongelmia ja jouduin lopettamaan jalkapallourani 20-vuotiaana.

Valmentajaurani alkoi korkeakoulun futsaljoukkueessa pelaajavalmentajana. Juniorivalmentajana aloitin, kun eräs KPV:n valmentajana toimiva ystäväni ehdotti valmentajaksi ryhtymistä. Ensimmäinen valmentamani joukkue oli kuitenkin Kokkolan GBK P08-09. Valmistuin korkeakoulusta ja muutin takaisin Tampereelle ja tein sopimuksen Ilveksen kanssa ja aloin valmentaa P08–joukkuetta. Eli olen ollut Ilveksessä mukana taas vuodesta 2016 lähtien.”

Mitä tehtäviisi kuuluu tällä hetkellä?

”Tällä hetkellä olen Ilveksen iltapäivätoiminnassa ohjaajana Vuoreksessa ja vastuuvalmentajana muutamassa poikien F- ja E-ikäisten värit-joukkueessa. Lisäksi olen valmentajana taitokoulussa ja talvitoiminnassa sekä seuran muussa toiminnassa.”

Viime kaudella Santin valmentamat 2008-syntyneet pojat pelasivat piirisarjoja. Toinen joukkueista oli kakkossarjassa ja toinen kolmossarjassa. Molemmat joukkueet taistelivat loppuun asti kärkisijoista, mutta lopulta kakkossarjan loppusijoitus oli viides ja kolmossarjan toinen. Santin mukaan joukkueet pärjäsivät hyvin, sillä tavoitteena oli nostaa värien joukkueet Pirkanmaan kärkipäähän.

Entä mitä kaikkea olet ehtinyt Ilveksessä tehdä ja minkä joukkueiden toiminnassa olet ollut mukana? 

”Aloitin valmentajana P08-joukkueessa vuonna 2016 ja olin siellä vastuuvalmentajana aina viime syksyyn asti. Olen nyt toista kautta vastuuvalmentajana P11 värit -joukkueessa ja tämän kauden alusta myös P12 väreissä. Jatkossa olen vastuussa myös uusista värit -joukkueista. Väripelaajien valmentamisen haasteita on voitontahdon eli kilpailuvietin herättäminen ja kasvattaminen sekä innostaminen omatoimiseen harjoitteluun. Otan mielelläni haasteita vastaan, joten värien valmentaminen sopii minulle hyvin.”

Hän muistuttaakin, että väreistä on noussut vuosien varrella monta pelaajaa edustusjoukkueisiin, eli siinä asiassa seura ja valmentajat ovat onnistuneet.

”Tavoitteena on kehittää värit-joukkueiden toimintaa ja värit-pelaajia kilpatasolle. Pelaajat ovat kaikki potentiaalisia ja värien valmentajana arvostan pelaajien yksilöllistä kehitystä, niin että pelaajien välillä ei olisi valtavia eroja. Joukkue koostuu yksilöistä ja yksilö on se, joka tekee joukkueesta paremman. Tavoitteena on luoda melko tasainen ryhmä, jossa jokainen voi kehittyä kilpapelaajaksi. Tämä on kuitenkin joukkuelaji, jossa pyritään tukemaan yksilöiden tavoitteita ja auttaa heitä kehittymään aina huipulle asti. Valmentajana pidän vaatimustasoa korkealla koko ajan, vaaditaan ja kannustetaan jatkuvasti. Jokaisessa harjoituksessa pitää olla korkea intensiteetti ja antaa kaikkensa.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

P11_HJS-kulta.jpeg

P11 värit nappasivat riemukkaasti kultaa HJS-turnauksesta viime kesänä.

Jalkapallon valmentaminen ja opettaminen ei tietenkään ole pelkkää kuntoa, tekniikkaa ja taktiikkaa nuorille. Santi tiedostaa tämän enemmän kuin hyvin.

”Lajitaidon lisäksi opetan pojille sosiaalisia taitoja, jotta pojat oppivat toimimaan yhdessä ja kunnioittamaan muita. Yhdessä isävalmentajien kanssa luodaan turvallinen ympäristö pojille, jossa heillä on kiva harjoitella ja toimia muiden kanssa. Haluan auttaa ja kehittää myös isävalmentajien osaamista, jotta he voivat kehittyä valmentajina. Tärkein tavoite on, että jokainen pelaaja saa laadukasta ja osaavaa valmennusta. Ilman vapaaehtoisia valmentajia ei joukkueet toimisi.”

Santilla kun on vahva tausta jalkapallon parissa niin Turkissa kuin Suomessakin, on pakko kysyä seuraavaa..

Mitä joukkuetta kannatat? 

”Lempijoukkueeni on istanbulilainen Besiktas ja Suomessa Ilves tietenkin.”

Millainen on mielestäsi hyvä jalkapallovalmentaja?

”Hyvä valmentaja on osaava, vaativa ja hänellä on hyvät sosiaaliset taidot. Hyvä valmentaja on positiivinen ja ystävällinen. Hyvä valmentaja tukee, kannustaa, innostaa ja rakentaa luottamusta joukkueessa. Myös selkeät toimintatavat ja johdonmukaisuus valmentamisessa on tärkeää. Hyvä valmentaja haluaa kehittyä jatkuvasti ja sopeutuu muuttuviin tilanteisiin. Hyvä valmentaja osaa kuunnella ja ottaa palautetta vastaan.”

Millaisia haaveita sinulla on tulevaisuuden suhteen?

”Rakastan jalkapalloa ja nautin valmentamisesta. Haluan säilyttää intohimoni futikseen myös tulevaisuudessa.”

Jämäkkää puhetta valmentajalta, joka haluaa kehittää itseään sekä pelaajiaan. Santin valmentamien joukkueiden sivuihin voi tutustua junioriedustuksen kotisivuilla.

Aiempia Inside Ilves -sarjan juttuja voi puolestaan lukea: täältä.

P12_kolmonen_Vuores_heinakuu_2020_3.jpg

P08-pelaajat kuuntelemassa valmentajan ohjeita Vuoreksen Ilves-kentällä.