Suomen futsalmaajoukkue kohtaa viikonloppuna maailman huippuihin lukeutuvan Espanjan kahteen otteeseen, lauantaina Kaupissa Tampereella ja sunnuntaina Energia-areenalla Vantaalla. Kahden Korpelan, Karin ja Janin, suhde näihin futsalspektaakkeleihin on tavallista katsojaa läheisempi: Jani on suuressa roolissa kentällä ja Kari mukana järjestelyissä. Ilves FS järjestää Tampereen ottelun.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa juuri Jani Korpela oli se, joka teki upean 4-0-maalin. Nyt numeroilla ei tarkoiteta ottelun maalitilannetta, vaan maalin syntytapaa: yhteispeliä, jossa kaikki neljä kenttäpelaajaa osallistuivat maalintekoon. Erityisen upean maalin Jani liukui lopulta takatolpalta sisään Miika Hosion syötöstä. Katso maali tästä.

Kelataan kuitenkin hieman taaksepäin. Miten isä ja poika löysivät lajin aloitettuaan ensin jalkapallon parissa?

Korpelat tulivat Ilveksen toimintaan mukaan ensi kerran vuonna 2003 aloittaessaan Kalevan kaupunginosajoukkueessa Futis-Liigassa. Parin jalkapallontäyteisen vuoden jälkeen Kari jäi Kalevaan, Jani siirtyi junioriedustusjoukkueeseen. Vuosi oli 2006. 2000-luvun puolenvälin tietämillä mukaan tuli kuitenkin futiksen lisäksi eräs toinen laji, joka myös alkoi f-kirjaimella. ”Veikko Virtanen toimi tuolloin Ilveksen futsaljoukkueen joukkueenjohtajana, ja hänen poikansa pelasi samaan aikaan Kalevan kauppareissa. Veksi käski tulla katsomaan yhden futsalpelin. Kävin katsomassa. Sitten kävin katsomassa toisen, ja siitä se kipinä pikkuhiljaa lähti”, Kari kertoo. Vuoden 2008 kieppeillä hän toimikin jo futsaljoukkueessa toimitsijan tehtävissä.

2010-luvun alussa Ilveksen jalkapallopuolen nykyinen valmennuspäällikkö Markus Paananen kosiskeli Karia valmentajaksi junioriedustuspuolelle, mutta tämä tuumi, että enemmän kiinnostaisi futsalkerhon perustaminen. Ja niin syntyi ensimmäinen futsalkerho Ilveksen nimen alla, vaikka toki Ilveksellä oli futsalin osalta edustusjoukkue ja juuria jo paljon aiemmin. Kari toimi valmentajana 2002-04 ikäluokille ja edustusjoukkueen huoltajana. Sen jälkeen hän on toiminut futsalin parissa vaikka missä tehtävissä: piirin pelaajakehitysleireillä pelaajatarkkailijana ja yhden reissun myös U19-maajoukkueen huoltajana. Tällä hetkellä hän on Ilveksen futsaledustusjoukkueen joukkueenjohtaja. Jalkapallopuolikaan ei ole kokonaan jäänyt, vaan Kari toimii edelleen myös Kalevassa Futis-Liigan yhdyshenkilön roolissa.

Yhdeksi Karin futsalsaavutuksista voi laskea senkin, että hän oli se, joka innosti lajin pariin poikansa Janin, tulevan lahjakkuuden. Pojan futisura oli hyvin käynnissä: Kalevan kaupunginosajoukkueen jälkeen hän pelasi jalkapalloa varsin täysipainotteisesti B-junioreihin asti. Sitten futsalinnostus heräsi toden teolla. ”Keräsimme Tampereelta futsaljoukkueen kaveriporukan hengessä – pelaajia tuli Ilveksestä, TPV:stä, TKT:sta ja vähän kaikkialta. Nimeksi tuli tietenkin Ilves, ja voitimme B-junioreiden suomenmestaruuden samana kautena”.

Lopputurnauksen jälkeen Jani jutteli Ilveksen päävalmentaja Antti Teittisen kanssa, joka pyysi Jania mukaan treenirinkiin. ”Loppu on historiaa”, Jani kuittaa asiaankuuluvasti, vaikka on se kyllä myös tulevaisuutta. Laji kehittyy ja vasta 21-vuotias Jani sen mukana. Pariin kolmeen vuoteen hän ei ole juuri enää pelannut entistä päälajiaan jalkapalloa.

korpelat5.jpgTuliaisia jo ensimmäiseltä ulkomaanreissulta

2014 voitetun suomenmestaruuden jälkeen joukkue lähti turnaukseen Kroatiaan. Reissu oli historiallinen jo sinänsä, sillä se oli ensimmäinen kerta, kun nuorten joukkue ylipäätään lähti ulkomaille futsalin osalta. Tuloskin oli vakuuttava, sillä Kroatian mestareille joukkue taipui vasta finaalissa. Rankkareilla.

Jani oli all stars -miehistössä, mikä siivitti hänet myös maajoukkueleirille. ”Ensimmäiset maaottelut Jani pelasi 17-vuotiaana, ja nyt niitä on kasassa jo…”, Kari sanoo ja jää miettimään ottelumäärää. ”55”, Jani täydentää. Ajantasainen ottelumäärä tulee kuin (maali)tykin suusta. Ja viikonlopun jälkeen lukuun voidaan jälleen lisätä kaksi.

Kysyttäessä odotuksista Espanjaa vastaan Jani vaikenee hetkeksi, ehkä sen vuoksi, että ”viimeksi meni vähän pallon perässä juoksemiseksi”. Toisaalta kyseessä ovat odotetut ottelut, joita hienompia Jani ei osaa kuvitellakaan. Hän kertoo, että parhaana päivänä Suomi pystyy pelaamaan lähellä Espanjan tasoa, mutta myöntää myös sen, että pienet asiat pystytään siellä tekemään vielä laadukkaammin. Futsalrankingissa Suomi on sijalla 35 ja Espanja sijalla 2 – ainakin ennen viikonlopun otteluita.

Janilla on myös omakohtaista kokemusta Espanjasta, jossa hän vietti kaksi viikkoa harjoitusleirillä vuonna 2015. Itse asiassa eräs harjoituspelistä jäänyt tuttu pelaa viikonloppuna Espanjan paidassa Jania vastaan. Kaikki Suomen pelaajat Jani toki tuntee hyvin. Piirien pienuuden tunnistaa siitäkin, että vaikka maajoukkueeseen tulisi uusi pelaaja, se ei kuitenkaan ole uusi tuttavuus, vaan ainakin kentillä on varmasti jo jossain vaiheessa kohdattu.

Ilveksen futsaljoukkueen treenirinkiin osallistumisen jälkeen Jani pääsi nopeasti myös pelaavaan kokoonpanoon, asemaan, jota hän oli nuorempana isän kanssa tehdyillä toimitsijareissuilla vain voinut katsoa ylöspäin. Hän oppi lajin perusasiat nopeasti, mihin oli tietysti myös edellytykset kunnossa jalkapallouran jälkeen. Ilveksen jälkeen oli kuitenkin seuraavan pysäkin vuoro Jyväskylässä, Kampuksen Dynamossa. Siellä Jani pystyi jatkamaan hyvin alkanutta kehitystä entisestään.

Futsal vei sydämestä jalkapallon kokoisen paikan

Futsal vei Janin elämässä sijan jalkapallolta paitsi pelaamisen myös penkkiurheilun osalta. Jalkapalloa hän on pelannut viimeksi muutaman pelin Tampereen Kolmosessa pari kautta sitten. Futsaliin hurahtamisen jälkeen jopa Mestarien liigan seuraaminen vaikuttaa toisinaan tylsältä. ”Mietin kerran peliä katsoessani, että valvoinko ihan turhaan, kun ei ollutkaan mikään maailman viihdyttävin peli. Futsalissa ei ole sitä ongelmaa, koska peleissä mennään päästä päähän ja ne voivat päättyä vaikka 8-7. Ja näitä tapahtuu myös vaikkapa Espanjan liigassa, eli se ei tarkoita joukkueiden huonoutta, vaan tähän lajiin kuuluvat pienet marginaalit”, Jani kertoo. Hän seuraa lajia varsin laajasti ja pitää silmällä niin Espanjan, Venäjän, Italian kuin joskus Portugalinkin liigoja. Piireissä käytetään esimerkiksi Facebook-ryhmiä, joihin muun muassa KaDysta Italiaan siirtyneet Jukka Kytölä ja Miika Hosio jakavat katsomisen arvoisia linkkejä.

Futsal lähti Suomessa nousukiitoon pari vuotta sitten, mutta on nyt taas suvantovaiheessa. Pienen lajin on vaikea murtautua kilpailussa katsojien ja toisaalta myös urheilijoiden ajasta. ”Olosuhteiden osalta menee ihan hyvin, sillä melkein jokaisessa kaupungissa on paljon saleja, joissa lajia voi treenata. Puutteellinen osa on enemmänkin vajavainen tietotaito oikeasti korkeatasoisesta futsalista”, Jani kokee. Hän muistelee, että ulkomaalaisia valmentajia on Suomessa vain KaDyn Vujovíc ja Leijonien Stankovic. Se ei ole paljon. ”Tietämystä pitäisi saada enemmän eri puolilta Eurooppaa ja jopa muualta. Ongelma Suomessa ei ole fysiikka tai nopeus, vaan pelisysteemi ja tietotaito siitä, miten pitäisi pelata.”

Henkilökohtaisesti Janille sopii erityisesti lajin vauhdikkuus. Jalkapallossa hänen pelipaikkansa oli keskikentän pohjalla, jossa pallon kanssa sai olla tekemisissä paljon, mutta ei välttämättä silti tarpeeksi. Se muuttui futsalin myötä, jossa tilaa ja pelaajia on vähemmän ja ratkaisut nopeampia. Seuraamisestakin se tekee mielenkiintoisempaa.

Suomen aseina puolustus ja liikkuva pelityyli

Futsalissa kentällä häärätään maalivahdin lisäksi sellaisilla pelipaikoilla kuin pohjapelaaja eli cierre, laitapelaaja eli ala sekä hyökkääjä eli pivot. Korpelat tuntuvat arvostavan liikkuvaa niin sanottua 4-0-muotoa, jossa kaikki neljä kenttäpelaajaa ovat pelin pyörityksessä mukana. Siinä on paljon opeteltavaa, sillä oman pelipaikan salojen oppiminen ei riitä, vaan pitää hallita pienet ja suuremmat asiat koko kentän mitalta. Suomen joukkue luottaa Janin mukaan puolustukseen, mutta hän nostaa toisaalta myös yksityiskohdat arvoonsa. ”Kun vertaa jalkapalloon, voi futsalissa korvata tosi paljon sillä, jos on vaikka huipputaidot syöttäjänä”, Jani arvioi.

Mihin Suomen aseet riittävät viikonloppuna? Nyt on loistava mahdollisuus tulla katsomaan korkean tason futsalia Kauppi Sports Centeriin Tampereelle!

Liput 10/6 €. Lipunmyynti alkaa kello 16, tulethan ajoissa paikalle!
Ennakkoliput Tampereen otteluun vielä tänään perjantaina sähköpostilla . Joukkueliput (sis. 4 aikuista ja 16 pelaajaa) 100 € vain ennakkoon.