Kesätaitokoululaisia Pirkkahallin nurmikentällä.

F-poikien päävalmentaja ja taitokoulujen vastaava valmentaja Ville Paloposki kertoo, että taitokouluissa opetellaan jalkapallon perusasioita, kuten maalintekoa, ensimmäistä kosketusta, kuljettamista ja pallon suojaamista. Muita taitoja ja temppuja opetellaan sitten myöhemmin. 

Paloposki on juuri ollut vetämässä Pirkkahallin nurmella kesätaitokoulua. “Meillä on hyviä vetäjiä täällä, kuten nämä valmentajat tässä”, Paloposki sanoo ja viittaa lapsi-vanhempi ryhmistä tuttuun Tiia Rajalaan sekä Jan Kulokorpeen, joka taas on tuttu näky niin Ilves-nutusta kuin Vuoreksen peli-illoistakin. Heidän lisäkseen myös Valtteri Kannosto toimii yhtenä valmentajista.

”Ja apuvalmentajia yritetään aina saada mukaan kentän laidalta,” Paloposki vinkkaa.

Kesätaitokoulut ovat pyörineet perjantaisin juuri Pirkkahallin kupeessa ja kesän aikana harjoituksissa on nähty parhaimmillaan jopa 50 junioria. Kesän taitokoulut jatkuvat syyskuuhun asti. 

“Kesän taitokoulut loppuvat juuri ennen avoimia harjoituksia. 2013 syntyneillä alkavat avoimet harjoitukset ja tämä on tavallaan valmistautumista siihen. Eli ne ovat edustusjoukkueen avoimet harjoitukset, joihin kuuluu viidet treenit kahden viikon aikana. Siinä valitaan sitten pelaajat edustusjoukkueisiin. Onhan tässä taitokoulussa nyt paljon muutakin, mutta tämä on tavallaan yksi valmistava askel sitä edustustoimintaa varten”, Paloposki kertoo. 

Mitä taitokouluihin kuuluu? 

“Tosiaan toimintaa on kerran viikossa ja harjoituksen sisällöt on enimmäkseen sellaisia, että opetellaan futispelaajan perusteita. Niin sanottuja peruspelaamisen pelitaitoja harjoitellaan paljon. Tärkeänä toimintakulttuurina on totta kai, että liikutaan paljon, saadaan paljon toistoja ja tietysti toistot pitää tehdä täysillä! Vaikka olisi paljon lapsia, niin se ei tarkoita, että seistäisiin jonossa ja muuta. Yritetään siis olla myös tehokkaita”, vastaava valmentaja naulaa.

Taitokoulut toimivat näin ollen eräänlaisena lisänä Futis-Liigan omiin harjoituksiin sekä peli-iltoihin. Kesällä taitokoulussa ollaan treenattu perjantaisin ja talvella tulee olemaan kaksi harjoitusta, keskiviikkoisin sekä lauantaisin. Haastattelupäivänä taitokoulussa oli mukana noin 40 lasta. 

“Usein ollaan tehty niin, että tytöt harjoittelevat omana ryhmänään Tiian kanssa ja pojilla on sitten omat rastinsa. Tänään kuitenkin tytöt ja pojat harjoittelivat samoissa ryhmissä, mikä on välillä hyvä asia”, Paloposki sanoo.

Talvitoiminnan alkaminen lokakuussa 

Futis-Liigan talvitoiminta aloittaa laajasti lokakuun alussa. Junioriedustuksen kanssa tiiviissä yhteistyössä toimiva talvitoiminta tarjoaa mahdollisuuden laadukkaalle harjoittelulle myös talviaikoina. 

“Viime talvena 2013 syntyneissä oli mukana noin 40 lasta harjoituksissa, joten pystyttiin pitämään treenaaminen laadukkaana. Tänä talvena saa tosiaan valita, että tuleeko yhtenä päivänä treenaamaan vai kahtena päivänä. Eli olemme uudistaneet toimintaamme. 

Lapsilla on muitakin lajeja, niin yritetään antaa se mahdollisuus, että kaikki pääsisi vähintään sen yhden kerran treenaamaan. Talvella taitokoulussa on mukana 2014 ja 2015 syntyneet ja vuoden päästä, ensi kesän taitokouluissa on puolestaan mukana nämä 2014 syntyneet, jotka sitten ovat aloittamassa edustustoimintaa”, hän selventää lasten harjoittelutilannetta. 

Kaksi vanhaa sääntöä

Taitokoululla on merkittävä rooli siinä mielessä, kun se toimii keltavihreän pelaajapolun ensimmäisenä askeleena. 

“Täällä halutaan tietenkin opettaa pelaajille Ilveksen toimintakulttuuria. Meillä on täällä kaksi sääntöä: harjoitellaan täysillä ja kuunnellaan valmentajia. Ne (säännöt) on sitten tietysti edustusjoukkueissakin ja on hyvä asia, kun säännöt opitaan jo taitokoulussa. Tämä on jalkapalloilijan perusteiden opettamista, siihen nämä taitokoulut keskittyvät”, Paloposki päättää.

Taitokouluihin ilmoittautuminen on auki ja talvitoiminnasta löytyy lisää tietoa kotisivuilta: https://www.ilvesfutisliiga.fi/30607.

Avoimiin harjoituksiin taas pystyy ilmoittautumaan täällä: https://www.ilmarix.fi/tietoverkko/isoilmari.nsf/ilmoall?openform&s=n&id=D63092CD693A58C8C22585B60036D173.

Taitokoulu1.jpg

Taitokoulun vastaava valmentaja Ville Paloposki.