Suomen suurimman kortteliliigan, Ilves Futis-Liigan kausi käynnistyi toukokuun alussa. Ensimmäinen turnaus pidetään 22.-25. toukokuuta Ilves-kentällä, kun ensimmäinen OP-turnaus näkee päivänvalon. Futis-Liigaan haetaan tietysti aina uusia pelaajia, mutta myös taustahenkilöitä ja varsinkin valmentajia. Kysyimme kahdelta Futis-Liigan valmentajalta, että millaista valmentaminen on Futis-Liigassa, mitä se antaa ja miten hommassa pääsee vauhtiin.

Haastateltaviksi saimme Tesomalla valmentavan Mari Patalan sekä Vuoreksessa valmentavan Erkko Penttilän.

Aloitetaan klassikolla: kuka olet, mitä teet? Missä joukkueessa valmennat tällä hetkellä? 

Erkko:Nimi on Erkko Penttilä ja olen mukana valmentamassa Vuoreksen F6-poikien joukkuetta, jossa kuopuksemme Konsta pelaa. Myös esikoisemme Alisa pelaa Vuoreksen F9-8t joukkueessa, mutta siinä en itse ole mukana.”

Mari: ”Olen Patalan Mari ja toimin joukkueenjohtajana ja valmentajana Tesoman F6-7-tytöissä.”

Kuinka kauan olet valmentanut Ilves Futis-Liigassa?

Erkko: ”Viime vuonna olimme Konstan kanssa mukana ensimmäistä kertaa Futis-Liigassa, joten nyt lähti minulla liikenteeseen toinen kesä valmennushommissa. Jalkapallovalmennuksesta, saati jalkapallosta ei ole aikaisempaa kokemusta. Joskus nuorempana on tullut kuitenkin muutamia vuosia valmennettua koripallossa junioreita.”

Mari: Kolmas kausi lähti tänä vuonna käyntiin valmennuksen osalta tyttöjoukkueen parissa ja aikaisemmin olen ollut apuvalmentajana tarvittaessa kahden eri ikäluokan poikajoukkueissa.”

Oliko alkuun helppo päästä niin sanotusti mukaan, koetko että sait alussa riittävästi tukea ja opastusta?

Erkko:Ensimmäisenä vuonna oli alkuun Ilveksen puolelta ohjaaja ja alueen yhdyshenkilö mukana. Se auttoi toiminnan alkuun saamista. Joukkueen valmennukseen ilmoittautui heti myös muutamia, joilla oli jo aikaisemmilta vuosilta Futis-Liiga kokemusta. Heidän seuraan oli helppo liittyä. Ilves tarjoaa lisäksi koulutusta halukkaille. Kävinkin viime kesänä valmentajan tutustumiskurssin ja koin sen ihan hyväksi.”

Mari: ”Itse koin alussa pääseväni helposti mukaan ja sain tarpeeksi tukea sekä opastusta. Paljon auttoi myös se, että otin itse aktiivisesti selvää asioista ja kyselin neuvoja, jos jokin asia oli epäselvää. Vuosien aikana on tullut huomattua tuen ja opastuksen tason kehittyneen Futis-Liigassa.”

Minkälaista valmentajien ja muiden toimihenkilöiden saama tuki on ollut? Ja onko siitä ollut hyötyä? 

Erkko: ”Meillä on ollut ihan mahdottoman hyvä valmennusporukka ja heiltä on saanut kyllä kaiken mahdollisen tuen. Asiat sovitaan aina yhdessä ja harjoitusten vetovastuuta jaetaan tasaisesti. Ikinä ei ole tarvinnut ottaa isompaa roolia valmennuksesta, mitä olisi halunnut. Alussa varsinkin oli helpompi seurata ja auttaa hiukan sivusta, kunnes harjoitukset yms. tulivat itselle tutuiksi ja pystyi aktiivisemmin osallistumaan.”

Mari: Muiden valmentajien ja varsinkin oman joukkueen valmentajien tuki on ollut tärkeää, jotta homma pyörisi kunnolla ja toisiltamme olemme saaneet hyviä valmennusideoita. Yhteistyö on pelannut hyvin jokaisen kanssa, vaikka kaikki olemme erilaisia persoonia. Hienoa on myös ollut kokea peli-illoissa vierasjoukkueiden valmentajien positiiviset kannustukset kehityksen suhteen joukkuettamme kohtaan.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Erkko Penttilä tutulla Vuoreksen Ilves-kentällä.

Onko valmentaminen vetäissyt mukaansa vai onko futiskärpänen puraissut jo aiemmin?

Erkko: ”Valmentaminen on ollut todella antoisaa ja aina on ollut mukavaa lähteä treeneihin. Tämän kesän valmennusporukkaan ilmoittautuminen olikin itselle aika selvä asia, vaikka samaan aikaan onkin talonrakennus- ja työkiireet päällä.”

 Mari: Futiskärpänen on puraissut jo reilu 8 vuotta sitten vanhempien lasteni kautta, kun aloittivat jalkapallon harrastamisen Futis-Liigassa ja samalla itse olen ollut siitä asti mukana toiminnassa.”

Voisitko suositella valmentamista Ilves Futis-Liigassa muille?

Erkko: ”Ehdottomasti suosittelen. On mahtavaa päästä touhuamaan yhdessä iloisten ja harrastuksesta kiinnostuneiden lasten kanssa. Kun näkee, että saa pojille onnistumisen tunteita ja hymyn huulille jalkapallosta, niin se on palkitsevaa itsellekin. Lisäksi valmennuksen kautta on tutustunut ja ystävystynyt muiden valmentajien kanssa.”

Mari: Kyllä voisin suositella valmennusta. Tämä on hieno mahdollisuus olla osa vapaaehtoistoimintaa ja samalla mahdollistaa lasten liikunnan harrastamisen joukkueurheilun parissa.”

Tarvitseeko mielestäsi valmennuskokemusta olla, jotta voi lähteä mukaan?

Erkko: ”Ei tarvitse. Aina on joku, joka auttaa ja oman roolinsa joukkueessa voi ottaa sellaiseksi minkä tuntee itselle luontevaksi. Tukea sekä tietoa saa kyllä. Tärkeintä on olla kiinnostunut ja halukas auttamaan toteuttamaan lapsille mukavia treenejä ja pelitapahtumia.”

Mari: ”Välttämättä ei tarvitse olla valmennuskokemusta, kun Ilves pitää alkaville valmentajille koulutuksia ja tutorit ovat alussa opastamassa valmennuksen saloihin. Unohtamatta tietenkään jo toiminnassa mukana olevien valmentajien antamaa tukea toimintaan mukaan pääsemisessä.”

Kaikkein parasta Futis-Liigassa?

Erkko:Lapset ja valmentajakollegat.”

Mari:Parasta Futis-Liigassa on nähdä lasten ilo liikunnan parissa.”

Oletko jatkanut junioriedustukseen pariin? Jos et vielä, niin aiotko jatkaa?

Erkko:En ole, ja tuskin jatkankaan. Epäilisin, että siinä kohtaa täytyisi kasvattaa jo hiukan lajituntemusta. Mutta eihän sitä koskaan tiedä…”

Mari: ”Vielä en ole ollut junioredustuksen parissa ja aika näyttää, mihin tieni vie valmennuksen suhteen.”

Jos valmentaminen tai muu vapaaehtoistyö Ilves Futis-Liigan parissa kiinnostaa, niin kiinnostuksesta voi ilmoittaa joko oman alueen yhdyshenkilöille tai aluevalmentajalle tai ilmoittautua vapaaehtoiseksi suoraan Futis-Liigan kotisivujen kautta: ilmoittaudu mukaan.